Azjatycki przepis na szczupłą sylwetkę
Ryż – nie tylko lekkostrawny, ale też zdrowy
Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu, przez co spożywanie go pomaga regulować ciśnienie krwi, a dzięki zawartemu w nim magnezowi ukoi nerwy i poprawi koncentrację. Dodatkowo ryż zawiera także żelazo i cynk, co wpływa na poprawę odporności. Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B, regulujące pracę układu nerwowego, jak również witamina E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz błonnik, mający wpływ na poprawę trawienia.
Przyprawy i dodatki dobre na trawienie
W kuchni azjatyckiej dominują wyraziste, ostre przyprawy – chili i imbir, które wspomagają trawienie i ułatwiają spalanie tłuszczu. Czosnek reguluje poziom cholesterolu we krwi i działa bakteriobójczo oraz antynowotworowo. Podobne działanie mają grzyby shitake. Natomiast ulubiona przyprawa mieszkańców Azji, czyli trawa cytrynowa, pobudza i ożywia, z kolei mięta i kolendramają działanie uspokajające.
Autorem komentarza jest Vinh Quang Tran, właściciel restauracji Meet&Eat w Galerii Mokotów oraz Tran Tran.