W UE brakuje oleju słonecznikowego. Zobacz jak to przekłada się na alergików

Państwa członkowskie UE, w tym Polska, poinformowały Komisję Europejską o zgłaszanych przez producentów trudnościach wynikających z sytuacji w Ukrainie, w tym z braku dostępności oleju słonecznikowego. Trudności te mają przełożenie na informacje podawane w oznakowaniu środków spożywczych. Należy więc rozważyć kompromis, który umożliwi elastyczność w egzekwowaniu przepisów przy zachowaniu bezpieczeństwa żywności.
W reakcji na te zgłoszenia Komisja Europejska wskazała, że rozumie potrzebę elastyczności w egzekwowaniu przepisów dotyczących etykietowania żywności, pod warunkiem że jest to tymczasowe, uzasadnione i proporcjonalne. W związku z tym trzeba będzie podjąć decyzję o ewentualnej elastyczności spowodowanej obecną sytuacją przez właściwe organy krajowe na zasadzie analizy każdego przypadku przy zapewnieniu, że bezpieczeństwo żywności nie jest zagrożone.
Elastyczność a bezpieczeństwo żywności
KE zaznacza, że szczególnie informacje o alergenach zawsze muszą być dostępne. Właściwe organy powinny być pragmatyczne i kierować się zdrowym rozsądkiem, akceptując pewne odstępstwa od wymagań prawnych. Dobrym kompromisem jest przykładowo użycie naklejek do aktualizacji informacji o żywności.