MLECZNY PODCAST 1: Produkty mleczne w diecie seniorów
Według badań opublikowanych w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej seniorom często brakuje wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych m.in. białka, wapnia i witamin z grupy B czy witaminy D. Wszystko to można znaleźć w mleku i innych produktach mlecznych. Produkty mleczne to także źródło soli mineralnych takich jak: fosfor, chlor, jod i wapń, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osoby starsze powinny spożywać mleko codziennie. Można też zastąpić je kefirem, twarogiem lub maślanką. Produkty te poza podstawową wartością odżywczą – wywierają dodatkowy dobroczynny wpływ na zdrowie, ponieważ poprawiają trawienie zawartej w produktach laktozy – u osób mających trudności z trawieniem laktozy.
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia (Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej) seniorzy powinni zwiększyć dzienne spożycie produktów mlecznych. Czy jedna szklanka mleka to za mało? Na te i inne pytania odpowie dietetyczka – Agnieszka Surkont w mlecznym podcaście.
Kampania „Polskie produkty mleczne dla wszystkich” została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.