loader

Wafle ryżowe wypierają drożdżówki

Ponad 25% konsumentów sięga po wafle ryżowe jako alternatywy dla drożdżówek i słodkich batonów.  To wynik rosnącej wiedzy o braku tolerancji glutenu i zdrowym odżywianiu. Zmieniające się preferencje konsumentów wynikają ze zmiany przyzwyczajeń żywieniowych i naturalnego trendu „healthy lifestyle”, który zauważalny jest od wielu lat na rynkach zagranicznych.

 

Polacy lubią sięgać po przekąski. Wafle powoli stają się stałym składnikiem diety śniadaniowej. Dodatkowo w sezonie letnim doskonale smakują z serkiem, jogurtem czy sezonowymi owocami. Producenci, aby zaspokoić oczekiwania klienta coraz odważniej eksperymentują ze smakami, zarówno niesłodkimi z dodatkiem papryki, soli morskiej, bazylii, oregano, jak i słodkimi, które pozycjonują wafle ryżowe w kategorii deserów – jako zamiennik dla ciastek lub słodyczy czekoladowych. W efekcie pojawiają się warianty z dodatkiem czekolady, kakao, karmelu, cynamonu i jogurtu, a także owoców.

 

 – W Polsce przyszedł czas na to, że wafle ryżowe, jak i wafle zbożowo-ryżowe uzupełniają dietę i idą w kierunku wypierania niezdrowych przekąsek. Nadeszła moda na rzeczy gluten free, bio. Nasze produkty udoskonalamy o zdrowe mieszanki ostropestu, orkiszu, oliwy. Na zachodzie od dłuższego czasu obserwujemy zainteresowanie tym segmentem, w Polsce rynek dopiero się rozwija – mówi newsrm.tv Marek Figiel, właściciel Sunny Family.

 

author avatar
newsrm.tv

1 2

Dekoracyjna ikona taśmy filmowej Zobacz wideo
O autorze