loader

Coraz szerszy wybór bezglutenowych produktów w ofercie sieci Netto

W Netto każdy klient znajdzie produkty dostosowane do jego potrzeb. – Jesteśmy na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi, czego dowodem jest znaczne poszerzenie asortymentu Półki Zdrowia – mówi Daniel Grabka, dyrektor Zakupów Netto Polska. – Kolejny krok w stronę zaspokojenia oczekiwań i potrzeb naszych klientów to wprowadzenie do stałej oferty wędlin bezglutenowych naszej marki własnej Bergio. Oczywiście, nie są to jedyne produkty bezglutenowe, dostępne w naszych sklepach. Na wspomnianej już Półce Zdrowia mamy szeroki wybór certyfikowanych artykułów, adresowanych osobom, poszukującym wyrobów bez glutenu.

W świetle wykładni Głównego Inspektoratu Sanitarnego określony wyrób może zostać oznaczony jako bezglutenowy, jeśli jego producent zagwarantuje, że zawiera on poniżej 20 ppm glutenu (20 miligramów na kilogram). Producent może go wówczas oznakować jako „produkt bezglutenowy”. Licencjonowany symbol przekreślonego kłosa, umieszczony na opakowaniu, oznacza, że wyrób jest w 100 proc. bezpieczny, gdyż miejsce, w którym został wytworzony, spełnia szereg wymogów dotyczących bezglutenowej produkcji i jest systematycznie pod tym kątem badane przez niezależnych audytorów.

W ofercie mięsnej sklepu Netto znajdziemy obecnie 14 rodzajów wędlin marki własnej Bergio, którym Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przyznało certyfikat produktu bezglutenowego. Klienci łatwo znajdą umieszczony na  opakowaniu charakterystyczny, zielony znak przekreślonego kłosa.

author avatar
Hill Knowlton Strategies

1 2

O autorze