loader

Sztuka wyboru ryb – SuperFish radzi, jak cieszyć się ich doskonałą jakością

Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego przed sklepową półką spędzamy dłuższą chwilę, aby przeanalizować skład produktu, przeczytać etykietę

i sprawdzić skąd pochodzą jego składniki. Nie lubimy kupować przysłowiowego kota w worku. Każdy z nas do swojego koszyka pragnie włożyć produkt, który będzie najwyższej jakości, ale w przystępnej cenie. SuperFish przygotowało miniporadnik na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze ryb świeżych oraz wędzonych.

 

Istnieje kilka prostych sposobów, aby po zakupach być pewnym, że dokonaliśmy dobrego wyboru i w domu przygotujemy świeży, zdrowy i pyszny posiłek z rybą w roli głównej.

 

Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Podczas zakupów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kilka podstawowych aspektów, takich jak: zapach, kolor oraz struktura mięsa. Jeśli mamy taką możliwość w pierwszej kolejności możemy ją powąchać. Świeże ryby nie mają prawie zapachu, w innym przypadku możemy założyć, że ryba nie jest najwyższej jakości. Aspektem, który również zadziała na korzyść wybranej przez nas ryby jest struktura jej mięsa. Powinno ono być jędrne

i sprężyste. Jeśli mamy taką możliwość, świeżość mięsa możemy sprawdzić po prostu delikatnie je naciskając, kiedy zostanie w nim wgłębienie nie powinniśmy go wybierać. W przypadku ryb wędzonych warto zwracać szczególną uwagę m.in. na jej stopień przetworzenia. Poszukujmy ryb, które są bez konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.

 

Ryba z dobrych wód  

Większość z nas już nie tylko czyta etykiety, ale także sprawdza skąd pochodzą składniki wybranego przez nas produktu. Sposób, a także miejsce połowu są szczególnie ważne

author avatar
HillKnowlton Strategies

1 2

O autorze