loader

Świąteczne rarytasy pod kontrolą

Król karp i królowa kapusta

Co najchętniej wybiera polski klient indywidualny ze świątecznej oferty cateringowej? „Oczywiście, dla każdego regionu charakterystyczne są konkretne potrawy. Niemniej wciąż wśród potraw świątecznego cateringu najchętniej wybierany jest karp, pierogi i kapusta z grzybami. Jest to zrozumiałe, albowiem są to dania czasochłonne, wymagające niemałego wysiłku” – mówi Damian Wiatrak. I dodaje: „Pomimo, że wybierane są zazwyczaj tradycyjne wersje świątecznych dań, to jednak jesteśmy otwarci na pomysły klientów. W końcu catering to świetne rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego i nieco poeksperymentować. I tak karpia zastąpić może sandacz w białym winie, a tradycyjne pierogi z kapustą te z farszem z dzika”.

 

I choć w cateringu świątecznym królują tradycyjne dania, to jednak nierzadko wybierane są one w nowej odsłonie. „Przygotowane posiłki powinny być zawsze podawane zgodnie z indywidualnymi potrzebami klientów. Niedopuszczalnym jest zatem, aby w obliczu nietolerancji glutenu czy laktozy klient mógł liczyć tylko na tradycyjne wersje potraw. Stąd też szanująca się firma cateringowa zadba także i o preferencje osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi” – podkreśla Damian Wiatrak.

 

Zamawiać czas start?

Przy zamiawianiu cateringu należy pamiętać, że im wcześniej dokonamy rezerwacji, tym lepiej. W okresie poprzedzającym święta większość firm cateringowych mierzy się z nadmiarem zleceń, dlatego może się zdarzyć, że odmówią nam przyjęcia usługi – zwłaszcza na kilka dni przed Wigilią.   Większy zapas czasu pozwoli nam w spokoju, bez nerwowego spoglądania w kalendarz, ustalić wszystkie szczegóły z dostawcą – wielkość zamówienia, liczbę i rodzaj potraw, jak również ewentualne usługi  dodatkowe  w postaci odpowiedniej dekoracji  lub sposobu podania dań. A zatem, nie pozostaje nic innego, jak… zamawiać, byle nie na ostatnią chwilę. W przeciwnym razie nasz stół świąteczny może świecić pustkami.

author avatar
SO PUBLIC

1 2

O autorze