loader

Poradnik dla konesera-łasucha

Chyba nie ma osoby, która nie kochałaby owoców sezonowych – truskawek, porzeczek, wiśni, borówek, jagód. Lato to jedyny okres, kiedy możemy spożywać je ze świadomością, że nie pochodzą z mrożonki ani nie urosły w nienaturalnych, szklarnianych warunkach. Właśnie dlatego w czasie wakacji chętnie raczymy się wszelkiego rodzaju tartami z truskawkami, biszkoptem z malinami i tym podobnymi deserami. – Do czerwonych, sezonowych owoców wybierzmy słodkie lub półsłodkie wino czerwone. Przykładowo – kruche ciasto ze świeżymi wiśniami będzie się idealnie komponować z Marani Akhasheni, a to dzięki wyraźnym, wiśniowym nutom aromatycznym. Wiśnie posiadają swoją naturalną cierpkość, a Marani Akhasheni to wino półsłodkie, deser będzie się więc dobrze zgrywał z trunkiem. Do zdecydowanie słodkich przysmaków zalecałbym raczej wino słodkie – przekonuje Vano Makhniashvili.

Słodycz wyrafinowana

Wybierając wino do deseru, pamiętajmy też o zasadzie równowagi. Proste danie przytłoczymy zbyt wyrafinowanym winem, z kolei zbyt proste wino zostanie przytłoczone przez wysublimowany deser. – Do wymyślnych deserów, takich jak crème brulée, Apfelstrudel czy Tort Pavlova, będą pasować m.in. icewine’y. To bardzo ciekawe wina – intensywnie słodkie na skutek produkcji z zamrożonych winogron, w których jest zdecydowanie mniej wody, za to dużo więcej cukru niż normalnie. Często mają bardzo interesujące, wysublimowane smaki. Przykładowo, do Tortu Pavlova z truskawkami polecam Marani Satrapezo Icewine Cabernet, w którym oprócz nuty dżemu truskawkowego rozpoznamy także m.in. kandyzowaną pigwę czy konfiturę z mandarynek – mówi ekspert Marani.

Dla tych, którzy odkryją fantastyczne połączenia deserów z winami, wakacje będą miały zupełnie nowy, niesamowity smak.

author avatar
BRIGHT Agency

1 2

O autorze