loader

Poradnik dla konesera-łasucha

Ciepłe, letnie miesiące to czas, kiedy raczej nie mamy ochoty na mięsne pieczenie, aromatyczne bigosy czy zawiesiste, tłuste sosy. Podczas wakacji odżywiamy się warzywnymi sałatkami, lekkimi zupami, owocami i, oczywiście, deserami. Nasze podniebienia złaknione są lodów, sorbetów, delikatnej bezy czy tarty z dużą ilością owoców sezonowych. Podpowiadamy, jakie wina będą pasować do tych przysmaków.

Nie podawajmy do deseru tego samego wina, co do obiadu. Do słodkich potraw najlepiej pasują słodkie wina. Te ostatnie nie cieszą się w Polsce szczególną popularnością, warto to jednak zmienić. Większość z nas wie, że dobrze dobrane wino nie tylko uzupełnia posiłek, ale stanowi jego integralną część.

Pyszności, które chłodzą

Zacznijmy od tego, co najbardziej kojarzy się z latem – lodów i sorbetów. – Najogólniej można stwierdzić, że do tych słodkości najlepiej pasują słodkie lub półsłodkie białe wina, np. Marani Telavuri białe półsłodkie. Jeśli w deserze przeważają słodkie tony, zdecydujmy się na wino słodkie, jeśli jednak jest przełamany bardziej wytrawnym smakiem, np. sosem z kwaśnych owoców albo gorzką czekoladą, możemy sięgnąć po wariant półsłodki – radzi Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani. Dobrym pomysłem będzie także podanie słodkiego lub półsłodkiego wina musującego. Jeśli chcemy uzyskać pełną harmonię, dobierzmy takie wino, które będzie miało podobne nuty smakowe i zapachowe, jak serwowany deser, np. do lodów o smaku ananasowym poszukajmy trunku z tą samą dominantą smakową.

Jemy sezonowo… słodkości!

author avatar
BRIGHT Agency

1 2

O autorze