loader

Frisco.pl w walce o godne warunki dla kurczaków brojlerów

Cieszymy się, że rośnie świadomość konsumentów dotycząca warunków, w jakich hodowane jest drób mięsny, a co za tym idzie – zmienia się również podejście polskich firm, które w trosce o zrównoważony rozwój, ale także w odpowiedzi na rosnące wymagania klientów, decydują się na tak ważny krok, jakim jest poprawa warunków dobrostanowych zwierząt hodowlanych – podkreśla Marta Jarosiewicz, koordynatorka kampanii biznesowych ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Rezygnacja z ras szybko rosnących, zapewnienie kurom większego dostępu do naturalnego światła i czystszego powietrza, zagęszczenie na fermach nie większe niż 30kg/m2– to tylko niektóre z postulatów międzynarodowego porozumienia ECC, które przed końcem 2026 roku zobowiązuje się wprowadzić każda firma podpisująca dokument. Do tej pory taką deklarację złożyło kilkadziesiąt firm w Europie. W podpisanym przez Frisco.pl oświadczeniu, sklep podkreśla, że nie chce czekać do końca 2026 roku i wprowadzi niezbędne zmiany najszybciej jak to możliwe.

1 2

O autorze