loader

5 AZJATYCKICH POTRAW WARTYCH GRZECHU

5 AZJATYCKICH POTRAW WARTYCH GRZECHU

 

Azja słynie z wielu potraw, których jako Europejczycy nigdy nie próbowaliśmy, a być może nawet o nich nie słyszeliśmy. Przyzwyczajeni do standardowej karty przeważnie zamawiamy te same orientalne dania, takie jak kurczak w cieście czy sajgonki. Warto jednak przyjrzeć się rozmaitość kuchni azjatyckiej i spróbować czegoś zupełnie nowego. Oto kilka przykładów nieoczywistych potraw kuchni wschodu. 

 

GOLONKA PO AZJATYCKU

 

Golonka po wietnamsku to połączenie dobrze znanego nam w Polsce mięsa ze smakami Azji. Najlepiej smakuje przyrządzona w sosie Teriyaki, który świetnie łączy się z wieloma składnikami, pasuje do ryb, mięs i warzyw. Jeśli chodzi o jego smak, to połączenie sosu sojowego z miodem i imbirem. To właśnie mix słodkiego ze słonym sprawia, że wszystkie dania nabierają niesamowitego smaku. W daniu tym dodatkowo podawane jest wyjątkowe Kimchi, które uaktywnia nasze kubki smakowe. Golonka po wietnamsku serwowana jest z ryżem. To świetny przykład połączenia tradycyjnego smaku mięsa z orientalną nutą. 

 

KREWETKI PO KRÓLEWSKU

 

Krewetki po królewsku to danie łączące w sobie słodkie delikatne smaki z odrobiną pikanterii. Krewetki owijane są kilkukrotnie w specjalny papier nasączony wyjątkowym słodko-ostrym sosem. Delikatny smak krewetki łączy się tu z wyrazistymi dodatkami. Metoda, jaką są przyrządzane, nadaje potrawie intensywny smak, który ciężko uzyskać w jakikolwiek inny sposób. Danie to najczęściej podawane jest z ryżem, nie jest to jednak klasyczna potrawa wietnamska, którą zjemy w każdej restauracji. 

 

HALIBUT À LA MADAME NGO

1 2

O autorze