loader

5 AZJATYCKICH POTRAW WARTYCH GRZECHU

 

Halibut à la madame ngo to kolejna z potraw, która koniecznie kojarzy nam się z rejonem azjatyckim. Filet z ryby, a konkretnie z halibuta, podawany w słodko-kwaśnym sosie chilli, z dodatkiem kapusty pakchoy i owocu granatu. Podobnie, jak poprzednie dwa dania, to także najczęściej podawane jest z ryżem. Jednak gdyby nie unikalne azjatyckie składniki, jak choćby te wykorzystane w sosie, to na pewno potrawa ta nie kojarzyłaby się ze wschodem. To jednak świetne połączenie smaków w nietypowej konfiguracji. 

 

ZUPA LAU

Zupa Lau to gorący bulion ostro-kwaśny, mięsny lub rybny, z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej, do którego podaje się surowe owoce morza, warzywa i mięsa. Wyróżnia się tym,

że składniki do jej przygotowania są ściśle wyselekcjonowane i zawsze świeże.  Nie ma w niej nic przetworzonego, więc czas gotowania jest dość długi. Można stwierdzić, że jest ona bardzo uniwersalnym daniem, ponieważ każdy może nałożyć do swojej miseczki wybrane przez siebie dodatki. 

POLICZKI WOŁOWE

 

Policzki wołowe są dosyć nietypowym daniem w menu kuchni wietnamskiej. W tym przypadku jest to rodzaj azjatyckiego gulaszu, co tym bardziej sprawia, że nie kojarzą nam się one z kuchnią wschodnią. Danie to, poza tradycyjnymi sosami sojowym i rybnym, łączy w sobie także takie dodatki jak trawa cytrynowa, czosnek czy kolendra. Dla podkreślenia smaku dodawane są również świeże ostre papryczki. Jako dodatek najczęściej spotkamy ryż, ale znana jest także wersja z makaronem. 

 

 

Autorem zestawienia jest Vinh Quang Tran, właściciel restauracji Meet&Eat oraz Tran Tran.

 

1 2

O autorze