loader

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie

Orzech włoski może działać na urodę wewnętrznie oraz zewnętrznie. Zawarte w nich miedź oraz cynk mają zbawienny wpływ na cerę tłustą z tendencją do rozszerzonych porów oraz tworzenia się niedoskonałości. Witamina E to świetny antyoksydant, który opóźnia procesy starzenia. Witamina C przywraca skórze gęstość i redukuje przebarwienia. Z orzechów włoskich można wykonać również płukankę do włosów, której właściwości antybakteryjne pomogą w walce z łupieżem oraz przetłuszczaniem się. Uwaga – płukanki nie powinny stosować osoby o jasnych włosach, ponieważ może ona je przyciemnić. Z orzechów włoskich można także wykonać maseczki. Sprawdzą się one dla skóry tłustej oraz mieszanej.

 

Powód 4: Odporność

Garść orzechów pozwala na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na tłuszcze omega-3 oraz omega-6, które odgrywają ważną rolę w ochronie układu limfatycznego. Kwas elagowy, cynk, miedź, które także zawarte są w orzechach włoskich, przyczyniają się do wzmacniania odporności. Regularne ich spożywanie pozwoli na uporanie się z dolegliwościami żołądkowymi oraz obniży tzw. zły cholesterol.

Niezwykle dobroczynne działanie orzechów włoskich zostało docenione także podczas 241. zjazdu American Chemical Society. To na tym wydarzeniu naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są właśnie orzechy włoskie.

Orzechy włoskie marki Bakal znajdziesz na stronie: bakalsklep.pl

Przypisy:

1. https://news.scranton.edu/articles/2012/01/Vinson-Walnut-Study.shtml [dostęp: 22.04.2020].

2. Z. Zdrojewicz, E. Starostecka, N. Królikowska, P. Kuźnicki, Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, "Medycyna rodzinna", 2015, nr 3, s. 124-130.

3. https://zywienie.abczdrowie.pl/orzechy-wloskie-korzystne-dla-zdrowia [dostęp: 22.04.2020].

1 2

O autorze