loader

Woda dla przemysłu spożywczego

W przemyśle spożywczym woda jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym przy wielu procesach zaczynając od mycia, jako składnik produktu, po higienę i dezynfekcję maszyn do produkcji. O tym jakie jaka ma być to woda decydują regulacje prawne. Zwykle producenci muszą spełnić takie normy jakie stawiane są przed wodą zdatną do picia. Bywają jednak takie gałęzie przemysłu, w których woda wymaga wyższy standardów. – Niektóre gałęzie przemysłu, takie jak: farmaceutyczny, kosmetyczny czy też spożywczy w procesie wytwarzania swoich produktów potrzebuje całkowicie zdemineralizowanej wody. Stanowi ona także jeden z głównych elementów proceduralnych w takich dziedzinach gospodarki, jak przemysł elektroniczny czy energetyczny. Szerokie zastosowanie tak oczyszczonej wody sprawia, że badania nad demineralizacją wody ciągle się rozwijają, a sam proces jest w dalszym ciągu optymalizowany – tłumaczy Łukasz Grobelkiewicz ekspert z firmy PROEKO.

Woda zdemineralizowana charakteryzuje się niską przewodnością elektryczną, a co za tym idzie pozbawiona jest rozpuszczonych kationów i anionów. Demineralizacja prowadzi do separacji soli i wody. – Proces demineralizacji można przeprowadzić w oparciu o różne metody oczyszczania wody, które dobierane są odpowiednio po dokonaniu analizy zawartości soli w badanych próbkach. Tylko pełna analiza surowej wody zagwarantuje wybór najbardziej optymalnej metody – dodaje Grobelkiewicz.

author avatar
Projekt Komunikacja

1 2

O autorze