loader

Wegański pasztet z orzechami i chleb ze śliwką na zakwasie

 

Wegański pasztet z orzechami

 

Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!

 

Składniki:

180 g czerwonej soczewicy 

1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak) 

90 g kaszy jaglanej 

50 ml oleju rzepakowego 

1 łyżka sosu sojowego 

1 łyżeczka majeranku 

2 ziarna ziela angielskiego 

3 goździki (w całości) 

szczypta gałki muszkatołowej 

80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler 

 

Wykonanie:

Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki’’ i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni. 

 

Wielkanocne śniadanie z domowym wegańskim pasztetem oraz z samodzielnie upieczonym chlebem z całą pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!

 


O Bakal:

Bakal już ponad 29 lat dostarcza na rynek Polski najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana w przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości odżywczych i ogrom zastosowań kulinarnych. Dlatego tez w swoim portfolio posiada takie produkty jak np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie, suszone daktyle w kakao i inne.

Motto Bakal brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

 
author avatar
Ahava PR

1 2

O autorze