loader

Wegański pasztet z orzechami i chleb ze śliwką na zakwasie

Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych?  Sekret tkwi w diecie roślinnej.

 

Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.

 

Chleb ze śliwką na zakwasie

 

Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, na pewno szybko zostanie zjedzony!

 

Składniki na zaczyn: 

200 ml letniej wody 

150 g mąki chlebowej 

150 g zakwasu żytniego

 

Składniki na chleb:

250 g mąki typ 2000

200 ml wody 

sól do smaku 

80 g suszonych śliwek Bakal Soft 

80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler  

 

Wykonanie:

– zaczyn

Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.

chleb

Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy

i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. 

author avatar
Ahava PR

1 2

O autorze