loader

Sushi dla zapracowanych – zdrowa alternatywa dla fast foodu

Podstawą sushi jest japoński ryż oraz prażone algi morskie. Te ostatnie nadają potrawie charakterystyczny smak, ponadto stanowią cenne źródło żelaza, jodu, wapnia oraz witamin – A, D i B12. Ostatnia informacja szczególnie zainteresuje wegetarian, którzy często borykają się z niedoborami tej witaminy. A co ponadto? W sushi znajdziecie całe bogactwo dodatków. Przede wszystkim ryby i owoce morza, w szczególności krewetki, kraby, tuńczyka, węgorza czy łososia. Ale nie tylko. Mogą to być też jajka, wodorosty, grzyby, tofu i właściwie każde warzywo. A do tego przyprawy o niezwykle wyrazistych smakach – sos sojowy, imbir oraz japoński chrzan.

 

Sekret tkwi w różnorodności

Szczególną popularnością sushi cieszy się wśród pracowników biurowców. – Szacujemy, że 60% zamówień z naszej restauracji trafia właśnie do pracowników okolicznych biur. Zdarzają się zamówienia na 30-40 zestawów, często dla całej firmy. Tendencja jest rosnąca. Zauważyły ją już firmy cateringowe, które coraz chętniej włączają sushi do swojego stałego menu – przekonuje przedstawiciel Ten Sushi.

Sekret popularności sushi tkwi zapewne także w jego różnorodności. Z kolorowych, cieszących oko nigiri-zushi, maki-zushi, chirashi-zushi i pozostałych, skomponujemy zestawy praktycznie dla każdego. Jesteś wegetarianinem, kobietą w ciąży, osobą odchudzającą się? Znajdzie się zestaw także dla Ciebie. Doświadczenie pokazuje, że nawet osoby z początku nieprzekonane zakochają się w sushi.

1 2

O autorze