loader

Kuchnia tajska – orientalne multikulti

Kuchnia tajska zyskuje na popularności także w Polsce, zapewne na fali zachwytu azjatyckimi tradycjami kulinarnymi. – Nasi klienci mają coraz bardziej wysublimowane oczekiwania, dlatego staramy się uzupełniać naszą ofertę o coraz to nowe składniki kuchni azjatyckiej, w tym oczywiście tajskiej. W przypadku tej ostatniej odnotowujemy ogromne zainteresowanie produktami już dobrze w Polsce zadomowionymi, np. mleczkiem kokosowym czy makaronem ryżowym. Odbiorcy naszego asortymentu chcą jednak próbować nowych rzeczy, dlatego w asortymencie marki House of Asia znaleźć można np. pastę Tom Yum, niezbędną do przygotowania tradycyjnej tajskiej zupy o tej samej nazwie – tłumaczy Maciej Szała, współwłaściciel marki House of Asia. Wspomniana zupa Tom Yum to charakterystyczna dla Tajlandii potrawa. Jej bazę stanowią krewetki lub kurczak, jednak sekretem jej smaku jest kompozycja przypraw – m.in. chilli, trawy cytrynowej i galangalu. Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia tajska?

Mleczko kokosowe i spółka

Tajskie potrawy są wyjątkowo aromatyczne i pikantne, nawet na tle innych kuchni azjatyckich. Trawa cytrynowa, imbir i chilli stanowią w jej przypadku smakową bazę. Jednym z najsłynniejszych składników tajskich potraw jest mleczko kokosowe, które zyskało olbrzymią popularność w Europie. – Warto pamiętać, że jest to kuchnia zróżnicowana. O ile dania z północy mogą kojarzyć się z tym, co znamy na co dzień (spotykamy tam potrawy na bazie wołowiny i kapusty), o tyle np. im dalej na wschód, tym bardziej robi się egzotycznie – mówi współwłaściciel House of Asia. Tajowie potrafią przygotować nawet dania z owadów, głównie z szarańczy, mrówek i koników polnych. Jednak bez obaw, aby zaznajomić się z większością tajskich specjałów, nie będziemy musieli decydować się na aż tak ekstremalne doświadczenia. Gotowany na parze ryż doprawiony aromatyczną mieszanką przypraw, zupa z krewetek, sos rybny Nam Pla, wołowina w sosie ostrygowym czy kurczak zapiekany w ziołach i miodzie – brzmi trochę bardziej swojsko, a do tego apetycznie. Życzymy smacznego!

author avatar
BRIGHT Agency

1 2

O autorze