loader

Dlaczego włoska szynka dojrzewająca Prosciutto crudo smakuje inaczej we Włoszech niż w Polsce?

 

Profesjonalne serwowanie rozpoczyna się od odpowiedniego przygotowaniu produktu. Szynka ważąca średnio 6-8 kg może się łatwo wyślizgnąć z rąk, dlatego po wyjęciu z opakowania powinniśmy dokładnie wytrzeć ją z tłuszczu. Skóra szynki stanowi ochronną strukturę przed nadmiernym wysychaniem, dlatego powinna być odkrojona powierzchnia, która umożliwi nam serwowanie produktu przez jeden dzień. Następnie powinniśmy usunąć tłuszcz który jest grubszy niż 2 cm, ale nie możemy go wykroić zupełnie, ponieważ w przypadku produktów dojrzewających to właśnie tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. Przed rozpoczęciem krojenia, szynka powinna zostać sprawdzona czy w przekroju nie ma np. pozostałości po tłuszczu z okresu dojrzewania szynki, charakteryzuje się on żółtym kolorem, należy go usunąć, ponieważ znacznie wpływa na smak. Szynka jest krojona bardzo cienko, unosząc plaster powinniśmy zobaczyć przepuszczające światło. Prosciutto wymaga również odpowiedniego pakowania. Plastry wędliny należy układać na papierze spożywczym w taki sposób, żeby każdy z nich był w całości rozłożony i aby każdy kolejny zachodził na poprzedni  1/2 swojej wielkości. Po ułożeniu jednej warstwy, należy położyć na plastry papier spożywczy, aby móc ułożyć kolejną warstwę. Każda paczka nie powinna mieć więcej niż 1-2 warstwy. Mamy wtedy gwarancję, że wędlina nie poskleja się pod wpływem własnego ciężaru.

 

Szynki włoskie długo dojrzewające są coraz bardziej popularne w Polsce. Konsumenci doceniają ich smak. To właśnie dzięki prawidłowemu krojeniu i podawaniu jesteśmy w stanie osiągnąć taki sam smak wędlin we Włoszech i w Polsce – mówi Robert Rutkowski.

 

Wprowadzając produkty do danego punktu oferujemy szkolenia w zakresie sposobu podawania i serwowania szynek włoskich. Nasi partnerzy biznesowi doceniają taką możliwość i chętnie z niej korzystają. Odpowiednie serwowanie produktu ma bezpośrednie przełożenie na smak wędlin. Z tego właśnie wynika różnica smaku tej samej szynki we Włoszech i w Polsce. Włosi mają sztukę podawania mają opanowaną do perfekcji. W Polsce jej się dopiero uczymy  – dodaje Robert Rutkowski.

 

 

1 2

O autorze