loader

Znaczenie błonnika w naszej diecie, czyli poczuj się lekko na lato!

Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. To grupa substancji pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu, wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka i nie jest przez nasz organizm przyswajana. Mogłoby się więc wydawać, że błonnik nie jest ważną substancją dla naszego organizmu, jednak jest wręcz przeciwnie! Zdaniem dietetyka Gilliana McKeitha błonnik chociaż w diecie nie odgrywa żadnej roli, jest niezwykle cenny dla naszego organizmu[1].

W prosty sposób poczuj się dobrze w swoim ciele

Lista zalet błonnika jest bardzo długa. Na samym jej początku jest dobre samopoczucie i uczucie lekkości, a to za sprawą tego, że błonnik pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny – wypełnia jelita i pobudza je do działania. Autor książki „Encyklopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu” dodaje, że błonnik ułatwia wydalanie niestrawionych resztek i reguluje czas przechodzenia pokarmu przez układ pokarmowy. Inną jego zaletą jest obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi[2].

Gdzie zatem szukać tego cennego elementu, jakim jest błonnik w naszej diecie? FiberBoots3 od LR Health&Beauty jest doskonałym suplementem diety dla osób spożywających mało owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz nasion roślin strączkowych. Jeśli nie gustujemy w warzywach, suszonych owocach, fasoli lub pełnoziarnistym chlebie wówczas nasza dieta może być uboga w błonnik. Co pokazują również badania: 69 proc. mężczyzn i 75 proc. kobiet nie osiąga zalecanej przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia wartości spożycia błonnika, która wynosi 30 gramów dziennie[3].

FiberBoost3 jest prosty w przygotowaniu i można go z łatwością wkomponować w swój codzienny jadłospis. Na dodatek suplement diety od LR Health&Beauty nie zawiera dodatku cukru, a swój smak zawdzięcza stewii, czyli naturalnej substancji słodzącej. Regularne stosowanie FiberBoost3 sprawi, że będziesz czuć się lekko i zdrowo.

Przepis na uczucie lekkości

author avatar
Hill Knowlton Strategies

1 2

O autorze