loader

Turecki kebab, król szybkich dań – jak przygotować go w domu?

Sosy to kolejny nieodzowny składnik tureckiego dania. Tradycyjnie kebab serwuje się z sosem na bazie tureckiego jogurtu ze świeżymi ziołami i czosnkiem przypominający w smaku grecki sos Tzatziki. Jednak jeśli wolimy bardziej wyraziste smaki to świetnym dodatkiem będzie sos ostry przygotowany z pomidorów (może to być również koncentrat), drobno posiekanej cebuli, czosnku i papryczki chilli w dużych ilościach. 

Aby wzbogacić smak domowego kebabu możemy także dodać do niego turecki Ajvar – czyli sos z czerwonej papryki, bakłażanów i przypraw – dodaje Cemre Yatur z Harbi Meat.

Po czwarte – surówki i dodatki

Turecki kebab serwowany jest z surówką ze świeżych warzyw: czerwonej szatkowanej kapusty, sałaty lodowej, poszatkowanej cebuli (czerwonej) i pomidora doprawionych jedynie kilkoma kroplami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. 

Poszukiwacze orientalnych smaków mogą spróbować sałatki z posiekanej natki pietruszki, cebuli i rzodkiewki z dodatkiem cytryny i przyprawy sumak – zauważa Cemre Yatur. Tradycyjnie do kebabu podajemy także schłodzony ayran. To napój wytwarzany z jogurtu, który idealnie gasi pragnienie po zjedzeniu ostrego sosu – dodaje.

Gdy już przygotujemy składniki, pokroimy dodatki, a mięso będzie idealnie podgrzane – wystarczy wszystko włożyć do pity lub placka pszennego. Warstwy dania należy układać w następującej kolejności: surówka, mięso, sos. Tak przygotowana potrawa podbije serca nawet najbardziej wymagających fanów kuchni bliskowschodniej.

 

 

***

Harbi Meat to produkcja, ale też sprzedaż hurtowa i dystrybucja świeżego mięsa najwyższej jakości dla odbiorców na terenie Warszawy, a także ceniony przez Klientów sklep mięsny. Klientami sieci dystrybucyjnej są restauracje, lokale gastronomiczne i sklepy detaliczne. Harbi Meat oferuje najwyższej klasy mięso: zawsze świeżą i zdrową wołowinę, baraninę, cielęcinę, jagnięcinę oraz drób. Doskonali fachowcy oraz stosowanie nowoczesnych technologii i urządzeń, pozwala stale utrzymywać wysoki poziom produktów. To wszystko sprawia, że na stoły Klientów trafiają potrawy z mięsem halal najwyższej jakości. A to w każdej kuchni liczy się najbardziej.

1 2

O autorze