loader

Rewolucja żywnościowa – Przyszłość żywności i wyzwania, przed którymi stoimy

Branża rolnicza jest niezwykle wrażliwa na zmiany temperatur i dostępności wody. Zmiany klimatyczne pogłębiają wszelkie problemy, gdyż przede wszystkim osłabiają odporność roślin uprawnych.

Cyfrowe życie

Postępy technologiczne i ich rozpowszechnienie w różnych branżach stopniowo wprowadzają nową falę innowacji związanych z produkcją żywności.

 

  1. Rozwiązania

Innowacje w branży żywieniowej

Edycja genów, białko pochodzenia roślinnego, druk 3D żywności i spersonalizowane odżywianie mogą sprawić, że żywność stanie się znacznie zdrowsza i bardziej zrównoważona.

Rolnictwo 4.0

Rolnictwo pionowe, żywność hodowana w laboratorium i akwakultura alg oraz elementy czwartej rewolucji przemysłowej (duże zbiory danych, Internet przedmiotów, sztuczna inteligencja) mogą zmniejszyć zużycie zasobów, zwiększyć plony i poprawić odporność upraw.

Innowacje w ramach łańcucha dostaw

Blockchain, czyli technologia rejestrów rozproszonych, aplikacje służące dostarczaniu żywności, Internet przedmiotów, biologiczne tworzywa sztuczne mogą zmniejszyć stopień marnotrawstwa żywności, poprawić pochodzenie, ograniczyć ryzyko oszustw i zwiększyć poziom identyfikowalności.

 

1 2

O autorze