loader

Raj dla cukierników, czyli Debic na targach Expo Sweet w Warszawie

Marka Debic zaprezentowała również swoje produkty przygotowane z myślą o profesjonalistach – cukiernikach i kucharzach, między innymi bazy do deserów, masła oraz śmietanki. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się innowacyjna bita śmietana w sprayu, która posiada bardzo lekką konsystencję, a na deserach wygląda jak słodka chmurka. Taki efekt został osiągnięty przez dopracowanie specjalnej mieszanki gazów, a przede wszystkim zastosowanie śmietanki najwyższej jakości.  Producenci lodów również mieli okazję znaleźć produkty odpowiadające ich wymaganiom, takie jak specjalna baza do lodów Soft Ice, zawierająca jedynie 7% tłuszczu, o niezwykle gładkiej teksturze i waniliowym aromacie, który bardzo dobrze komponuje się z owocami innymi dodatkami.

Odwiedzający mogli również poznać produktową nowość, czyli masło bezwodne z 99,8% zawartością tłuszczu. Charakteryzuje się białym kolorem, nie posiada smaku ani zapachu, dlatego chętnie wykorzystywane jest do produkcji pralin, lodów rzemieślniczych (zwłaszcza w krajach o cieplejszym klimacie – we Włoszech czy Hiszpanii), a także we wszystkich zastosowaniach, gdzie potrzebny jest tłuszcz, jako nośnik smaku nie wpływający na ostateczny smak dania czy deseru – dodaje Olga Andrzejewska.

Na stoisku marki Debic odwiedzający targi mieli możliwość skosztowania wykwintnych deserów przygotowanych przez uznanych mistrzów cukiernictwa – Pawła Mieszałę, Michała Doroszkiewicza oraz Tomka Dekera.

Zwiedzający, którzy tłumnie przybyli na targi Expo Sweet 2018, mogli zaczerpnąć inspiracji do nowych potraw lub udoskonalenia dotychczasowych przepisów. Oprócz tego można było skosztować wyrobów takich jak ciasta, ciastka, torty, lody i przeróżnego rodzaju słodkości wykonanych w nietuzinkowy sposób. Na oczach gości przygotowywane były również słodkie dekoracje, które zostały wykorzystane do ozdoby tortów.

1 2

O autorze