loader

Perła regionu KAKHETII. Marani Saperavi

Gruzja słynie z jagód rosnących tylko tam. Wśród winogron, z których powstają czerwone, gruzińskie wina, palmę pierwszeństwa dzierżą owoce Saperavi. To właśnie z nich tworzony jest jeden z najbardziej rozpoznawalnych trunków marki Marani.

Marani Saperavi to wino, od którego często zaczyna się przygoda z gruzińską tradycją winiarską. Czerwone, wytrawne, regionalne, przekonuje do siebie pełnym aromatem i zrównoważonym smakiem.

Wizytówka Marani

Winogrona, z których powstaje Marani Saperavi, rosną w regionie KAKHETII, w Winnicach Kondoli. Kiedy dojrzeją, zbiera się je i odszypułkowuje, a następnie tłoczy. Fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali, na naturalnych drożdżach i w kontrolowanej temperaturze 23-28°C. Kolejne etapy produkcji trunku to 10-dniowa maceracja, zlanie znad osadu, fermentacja malolaktyczna oraz dojrzewanie – w kadziach z nierdzewnej stali, a następnie w butelkach. W efekcie tych procesów powstaje wino, które jest jedną z wizytówek Marani.

author avatar
BRIGHT Agency

1 2

O autorze