loader

„Nasze najpyszniejsze” zabiera nas do województwa warmińsko-mazurskiego

W sercu malowniczych jezior i pagórków, „Nasze najpyszniejsze” zabiera nas do województwa warmińsko-mazurskiego 🌲. W najnowszym odcinku prezentujemy dzyndzałki 🥟, tradycyjne danie z Warmii.

 

Dzyndzałki podaje się z gęstą śmietaną 🥛 oraz… skrzeczkami – chrupiącymi skwarkami z boczku 🥓, doprawionymi majerankiem i czosnkiem. Ale to nie wszystko! Pokazujemy również pyszny przepis na kiełbasę z cebulą duszoną w maślance 🍖. Oto nasze propozycje:

 

Dzyndzałki warmińskie z twarogiem 🥟

Składniki:

 

250 g twarogu tłustego 🧀

100 ml kwaśnej śmietany,

1 jajko 🥚

100 g boczku wędzonego 🥓

400 g mąki na pierogi 🥄

100 ml gorącej wody 💧

1 pęczek dymki 🌱

 

Kiełbasa z duszoną cebulą w maślance 🍖

1 2

Dekoracyjna ikona taśmy filmowej Zobacz wideo
O autorze