loader

Mleczne Święta: Czekamy na smaki i zapachy świątecznych potraw

Przez cały rok czekamy na Święta Bożego Narodzenia, zwłaszcza w te ostatnie, coraz krótsze dni przed Wigilią, wyczekujemy chwil pełnych radości i miłości w gronie rodzinnym. Czekamy na smaki i zapachy świątecznych potraw. Ci najmłodsi, chociaż nie tylko, wypatrują Świętego Mikołaja z prezentami.

Białe Święta Bożego Narodzenia są marzeniem każdego dziecka i dorosłego. Miejmy nadzieję, że w tym roku pogoda nas zaskoczy i śnieg zakryje szarość zimnych dni.

Białe Święta to też mleczne Święta Bożego Narodzenia. Mleko i jego przetwory, może nie bezpośrednio kojarzą się ze świąteczną kolacją wigilijną, ale jednak są tam zawsze obecne. Czy spotkanie rodzinne przy świątecznym stole byłoby takie same, gdyby zabrakło na nim mleka, twarogu, sera czy śmietany?

Mleko jest symbolem między innymi odrodzenia, oczyszczenia, nieśmiertelności i błogosławieństwa. Ser oznacza przyjaźń, porozumienie między człowiekiem a przyrodą, a masło – dobrobyt. Wszystkie te symbole idealnie wpasowują się w symbolikę Świąt Bożego Narodzenia, które wszyscy obchodzimy, niezależnie od naszej wiary.

A jakie potrawy z mlekiem lub mlecznymi wyrobami znajdziemy na bożonarodzeniowym stole?

Sernik – nieodłączny element wszystkich Świąt. Ile domów, tyle wersji sernika: sernik na zimno, królewski, bez spodu, z kruchym spodem, po wiedeńsku czy świąteczny. Przepisów jest wiele, przekazywanych często od wielu pokoleń. W serniku podstawę stanowi twaróg. Może być mielony lub klinek czy też krajanka. Każda Pani czy Pan domu mają swoje ulubione marki twarogowe i sposoby przygotowywania serników.

W Boże Narodzenie śledzie znajdziemy na każdym stole. A śledzie w śmietanie są obecne zawsze i stanowią jedną z 12 potraw wigilijnych, nie tylko u „nabiałofilów”.

Jest to kompozycja doskonała, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym.

Czy ciasta smakowałyby tak samo bez użycia masła, które nie tylko jest nośnikiem smaku i odpowiedniej konsystencji we wszelakich kremach, ale również głównym tłuszczem stosowanym przy wypiekach? A makowiec, łazanki z makiem czy kutia, czy mają coś wspólnego z mlekiem? Ależ oczywiście! Najlepszy mak otrzymujemy po gotowaniu właśnie w mleku, dzięki czemu traci on gorzki smak, a nabiera mlecznego posmaku.

Mleko i jego wartości odżywcze docenia również Święty Mikołaj, który jest wdzięczny dzieciom za pozostawienie szklanki mleka z ciasteczkami przy choince.

Mleczni fanatycy składają życzenia białych, mlecznych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnej, ciepłej atmosferze i góry prezentów od Świętego Mikołaja pokrzepionego szklanką mleka.

Kampania „Mleko – dobry wybór”, której organizatorem jest KZSM Zw. Rew. wraz z partnerami: NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” i Polskim Związkiem Zawodowym Rolników oraz patronem – Fundacją Instytutu Matki i Dziecka, zaprasza po więcej informacji na media społecznościowe. Szukajcie nas pod hasłem „Mleko dobry wybór” na Facebooku i Instagramie oraz w TV, zarówno tej ogólnokrajowej, jak i regionalnej.

Kampania „Mleko – dobry wybór” została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

author avatar
Capital24.tv
Capital24.tv - Nakręcamy biznes! Capital24.tv to pierwsza w Polsce internetowa telewizja biznesowa, która dostarcza wartościowe informacje, analizy oraz ekspertyzy związane z rynkiem gospodarczym i finansowym. Serwis został stworzony przez zespół doświadczonych dziennikarzy i ekspertów, którzy prezentują treści w przystępnej i atrakcyjnej formie. Platforma umożliwia firmom założenie bezpłatnych profili, na których mogą publikować wiadomości, zdjęcia, podcasty oraz wideo, a także zintegrować je z kontem na YouTube. Dzięki licencji Creative Commons, treści zamieszczone na Capital24.tv są dostępne dla dziennikarzy i blogerów do bezpłatnego pobierania i udostępniania, co sprzyja szerzeniu wiedzy na temat polskiego biznesu i rynku kapitałowego.
O autorze