loader

Green Caffè Nero – świeże, naturalne jedzenie i domowe smaki

W naszej kuchni i piekarni praca jest zmianowa. Pierwsze przygotowania rozpoczynają się już o 1 w nocy – wtedy mieszane są składniki do wypieku ciast oraz tart słonych. Dostawy składników do kanapek oraz słone dania wyjeżdżają już około 5 rano, tak aby dotrzeć do kawiarni zanim pojawią się w nich pierwsi klienci. Następnie, około godziny 8 dociera do kawiarni druga dostawa ciast i ciasteczek. Wyrabiamy ręcznie setki potraw. „Dostawy jedzenia do naszych kawiarni odbywają się codziennie – 7 dni w tygodniu, 2 razy dziennie” – podsumowuje Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

 

Niestrudzenie szukamy niespotykanych surowców

Trochę czasu zajęło nam znalezienie niewielkich, lokalnych dostawców, którzy nie tylko odpowiadają naszym potrzebom i wizji, ale także mogą dostarczać produkt najwyższej jakości. W Green Caffè Nero cheddar to nie jest zwykły cheddar, ale ser ręcznie wyrabiany przez zakład produkcji serów rodziny Alvis oddalony od miasta Cheddar w Anglii o niecałe 10 km i według tej samej receptury od 1952 roku. Mięsa i wędliny pochodzą od niewielkich, rodzinnych  firm. Delikatne mięso indycze z wolnego chowu, przygotowywane jest metodą sous-vide, czyli pakowane do szczelnych, zamkniętych próżniowo torebek, a następnie wolno gotowane w niskiej temperaturze.  Nasze bagietki to tylko te autentyczne na francuskim zakwasie Levain. Natomiast tuńczyk to nie genetycznie modyfikowana ryba, a tuńczyk z certyfikatem niezależnej, międzynarodowej organizacji MSC (Marine Stewardship Council).

 

Dbamy o bezpieczeństwo naszych klientów

Serwowanie świeżego jedzenia w naszych kawiarniach nie mogło się obyć bez wpływu na ich codzienne funkcjonowanie. „Bariści otrzymują odpowiednie szkolenia i wiedzę o  dostarczanych do nas produktów oraz z przygotowywania kanapek. Wdrożyliśmy wewnętrzne systemy bezpieczeństwa i kontroli jakości. Wszyscy nasi dostawcy posiadają niezbędne certyfikaty. Monitorujemy i sprawdzamy pod względem mikrobiologicznym wszystkie produkty dostarczane do nas, sprawdzamy ich jakość również na miejscu w kawiarni. Wiele konkurencyjnych kawiarni ułatwia sobie życie, zamawiając gotowe kanapki czy mrożone ciasta. My jesteśmy wierni zasadzie „dzisiaj zrobione, dzisiaj zjedzone”. I choć mamy przez to dwa razy więcej pracy niż nasza konkurencja, to codziennie podejmujemy wyzwanie – wszystko po to, aby nasi klienci mogli cieszyć się świeżym, bezpiecznym jedzeniem codziennie w każdym lokalu.” – podkreśla Krzysztof Kaliciński, dyrektor operacyjny Green Caffè Nero.

 

1 2

O autorze