loader

GRAND CHAMPION 2013 UWARZONY W NAJMNIEJSZYM BROWARZE GRUPY ŻYWIEC

Czesław Dziełak, zwycięzca tegorocznego konkursu Piw Domowych organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, oraz piwowarzy Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie uwarzyli Grand Championa Birofilia 2013. Piwo trafi do wybranych sklepów i pubów w całej Polsce tradycyjnie 6 grudnia a jego sprzedaż rozpocznie się o godz. 18:00.  
Kulminacyjnym punktem czerwcowego Festiwalu Birofilia odbywającego się na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu było wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. Autor zwycięskiej receptury w nagrodę mógł uwarzyć to piwo ponownie w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie należącym do Grupy Żywiec w skali tysiąc razy większej.
Piwowar domowy Czesław Dziełak skorzystał z nagrody i właśnie zakończył wspólne warzenie z Dominikiem Szczodrym, głównym piwowarem cieszyńskiego browaru z 1846 r. Do warzenia piwa w stylu Imperial IPA piwowarzy wykorzystali aż 7 odmian chmieli (6 amerykańskich i 1 europejską), 4 słody: pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski  i cara gold oraz drożdże do piw górnej fermentacji American Ale. Po raz pierwszy w historii 5. edycji Grand Championa odbyło się również chmielenie na zimno, dzięki czemu piwo powinno być wyjątkowo aromatyczne.
Do końca tego tygodnia Grand Champion 2013 będzie przechodził proces fermentacji w  otwartych kadziach browaru. Następnie spocznie w tankach leżakowych znajdujących się w piwnicach we wzgórzu nad rzeką Olzą, w których pozostanie do połowy listopada. Piwo zostanie następnie rozlane do półlitrowych butelek.
-Starałem się z Dominikiem Szczodrym uwarzyć dobre piwo – takie, jak na Festiwal Birofilia w Żywcu. Mam nadzieję, że będzie niemal identyczne w smaku – mówi Czesław Dziełak, zwycięzca najważniejszego konkursu Festiwalu Birofilia w Żywcu. 
Do sprzedaży trafi jedynie 50 000 litrów najlepszego piwa 2013 r. Jak w przypadku pozostałych Grand Championów, sprzedaż rozpocznie się 6 grudnia dokładnie o godz. 18:00. Piwo z Cieszyna będzie dostępne w butelkach w całej Polsce w sklepach specjalistycznych z piwem a także dużej ogólnopolskiej sieci detalicznej. 
-Największy problem mieliśmy ze ściągnięciem surowców, ponieważ styl piwa Imperial IPA wywodzi się z USA. Mam nadzieję, że po raz kolejny udowodnimy, iż w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie należącym do Grupy Żywiec można przełożyć recepturę piwa domowego na piwo przemysłowe – mówi Dominik Szczodry, główny piwowar cieszyńskiego browaru.
Grand Champion to przedsięwzięcie unikalne na skalę europejską. To najlepsze piwo domowe danego roku, które w czerwcowym Konkursie Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu wybiera jury złożone z kilkunastu mistrzów piwowarstwa z całego świata. W nagrodę twórca receptury tego piwa domowego warzy je w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie w skali przemysłowej – przy wsparciu piwowarów Grupy Żywiec. Marzeniem każdego piwowara domowego jest, aby smak jego piwa poznało jak najwięcej piwoszy. Dzięki sieci dystrybucji i rozbudowanej sprzedaży Grupy Żywiec co roku dokładnie 6 grudnia każdy Grand Champion trafia na półki sklepowe w całej Polsce.  W sklepach jest dostępny do wyczerpania zapasów. Każdy Grand Champion warzony jest w Brackim Browarze, dlatego w jego nazwie jest zawsze słowo „Brackie”. 
W czerwcu 2009 r. za najlepsze piwo roku uznano piwo w stylu koźlak dubeltowy Jana Krysiaka z Chorzowa. W Cieszynie Chorzowianin uwarzył swoje piwo ponownie, tylko w skali 1440 razy większej. W 2010 r. po najwyższe trofeum sięgnęła po raz pierwszy kobieta – Dorota Chrapek z Pogwizdowa. Jej Brackie Belgijskie Pale Ale pokonało 174 konkurencyjne piwa zgłoszone do Konkursu Piw Domowych w zdecydowanej większości przygotowane przez mężczyzn. Butelkowanie Grand Championa Birofilia 2010 zakończyło się 26 listopada a 6 grudnia 750 hl 150 000 butelek 0,5 l trafiło do sklepów. 
W 2011 r. międzynarodowe jury pod przewodnictwem dr. Andrzeja Sadownika, ojca polskiego piwowarstwa domowego z udziałem m.in. Conrada Seidla – „Papieża Piwa”, Martina Zubera – głównego piwowara browaru Paulaner oceniało ponad 200 piw domowych w 10 kategoriach. Wygrało jasne klarowne piwo górnej fermentacji w stylu kolońskim o zdecydowanym profilu chmielowym, które do dziś nie znalazło w Polsce naśladowcy. Jan Szała piwowar domowy pochodzący z Poznania pokonał 88 innych piwowarów, którzy  zgłosili swoje piwa do Konkursu Piw Domowych w Żywcu.  W 2012 r. Konkurs Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu wygrał Andrzej Miler ze swoim piwem Rauchbock. Piwo o aromacie wędzonej śliwki jest doskonałe na zimę. W tym roku w konkursie wystartowało 161 piwowarów, którzy do konkursu zgłosili rekordowe 432 piw. Jury pod przewodnictwem Krzysztofa Lechowskiego, Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zdecydowało, że najlepszym piwem 2013 r. jest Imperial India Pale Ale uwarzone przez Czesława Dziełaka z Wyłudek w województwie podlaskim. Brackie Imperial IPA z Brackiego browaru Zamkowego w Cieszynie należącego do Grupy Żywiec trafi do sklepów w całej Polsce 6 grudnia 2013 r.
author avatar
Grupa Zywiec S.A.
O autorze