Limitowana przyjemność. Marani Usakhelauri

W Gruzji, w winnicach w okolicach wioski Okhureshi, położonej
w regionie winiarskim Racha-Lechkhumi, rosną winogrona odmiany Usakhelauri. Są to szczepy wyjątkowe – stanowią podstawę niezwykłego, limitowanego wina Marani Usakhelauri.
Ten półsłodki trunek ma intensywnie czerwony, wpadający w granat kolor, a także wyjątkowe walory smakowe i zapachowe.
Gdzieś daleko, w Gruzji…
… grona Usakhaleuri są ręcznie zbierane w momencie, kiedy osiągną dużą dojrzałość. Ręcznie oddziela się także szypułki od jagód oraz tłoczy owoce. Następnie fermentują one na naturalnych drożdżach w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów. Po 10 dniach efekt fermentacji poddawany jest stabilizacji w temperaturze 0°C oraz butelkowany. Właśnie dzięki tej metodzie powstaje półsłodkie, czerwone wino, które zachwyca zmysły.