5 rzeczy, których nie wiesz o winie

Może być białe, czerwone albo różowe. Wytrawne lub słodkie, bądź warianty pośrednie. Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. Te fakty o winie są powszechnie znane.
Jednak trunek ten skrywa w sobie wiele tajemnic. Nie wszystkie z nich zostały odkryte, a wiele z nich jest bliżej znana jedynie wąskiej grupie pasjonatów. Oto kilka ciekawych, zaskakujących i/lub przydatnych informacji na temat wina!
1 – najprawdopodobniej narodziło się w Gruzji
Większość źródeł głosi, że idea wina powstała w Mezopotamii, na terenach której znaleziono ślady praktyk winiarskich z ok. 5000 roku p.n.e. Jednak na terenie dzisiejszej Gruzji znaleziono coś, co najprawdopodobniej odbiera Mezopotamii pozycję lidera w kwestii stworzenia trunku bogów. – Znalezione w rejonie Szulaweri gliniane dzbany na wino pochodzą z ok. 6000 roku p.n.e. Być może samo słowo „wino” pochodzi od gruzińskiego „gvino”, tego zdania jest część językoznawców – mówi Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani.
2 – częste picie… przedłuża życie!
Do tytułu tego punktu należy się odnieść z pewną rezerwą, jednak faktem jest, że czerwone wino zawiera wysoki poziom silnego przeciwutleniacza – resweratrolu, który stymuluje gen długowieczności SIR2. Do tej pory fakt wydłużenia życia dzięki częstemu spożywaniu tego trunku został potwierdzony naukowo na zwierzętach (nawet o 26%). Mamy więc podstawy, żeby przypuszczać, że fenomen ten dotyczy też ludzi.