loader

Jak pomóc konsumentom robić zdrowsze zakupy spożywcze?

„Wiarygodność i rzetelność informacji zawartych w oznaczeniach tego systemu gwarantuje odpowiedni algorytm, jednakowy dla wszystkich firm spożywczych zarejestrowanych w systemie Nutri-Score. Centrala systemu znajduje się we Francji, co może jednak stanowić pewne utrudnienie dla polskich firm w niezbędnym procesie rejestracji. Ponadto, trzeba pamiętać, że algorytm ten nie został oficjalnie wprowadzony do stosowania przez władze Polski. W krajach, w których stosowany jest system Nutri-Score został on wprowadzony przez tamtejsze władze w postaci rozporządzenia, a działanie to było poprzedzone oficjalnym urzędowym badaniem konsumenckim na danym rynku państwa członkowskiego. Takie podejście wynika z zapisów art. 35 rozporządzenia nr 1169/2011 UE” – podsumowuje Andrzej Gantner.

Warto jeszcze wyjaśnić, kto konkretnie poddaje ocenie produkty spożywcze w tym systemie.

„Sante Publique, czyli Narodowa Agencja ds. Zdrowia Publicznego we Francji, zarządza systemem Nutri-Score i podaje bardzo ścisłe zasady jego obliczania. Producent liczy ostateczną ocenę korzystając z oficjalnego kalkulatora, uwzględniając wszystkie określone zasadami parametry. Odpowiedzialność za rzetelne obliczenia spoczywa na producencie, ale należy pamiętać, że Sante Publique może skontrolować poprawność tych obliczeń i oznakowania na opakowaniach” – informuje Ewa Gayny z firmy Danone, podkreślając, że Nutri-Score jest systemem dobrowolnym i jego celem nie jest konkurowanie z RWS, tym bardziej, że Nutri-Score jako jedyny ocenia produkty całościowo (tj. nie odnosi się tylko do poszczególnych składników, tak jak inne systemy).

Oczywiście w debacie publicznej na temat Nutri-Score toczącej się w UE pojawiają się od czasu do czasu różnego rodzaju głosy sceptyczne i krytyczne, pochodzące zarówno od niezależnych analityków, jak też i przedstawicieli konkurencyjnych systemów. Przykłady różnych związanych z tym niuansów można znaleźć np. tutaj. 

Jak widać, powszechna edukacja żywieniowa realizowana oddolnie na poziomie półki sklepowej, której z pewnością warto kibicować, z wielu powodów nie należy do najłatwiejszych zadań.

Jedno jest pewne. Do czasu wyklarowania się sytuacji w tym obszarze warto posiłkować się również innymi dostępnymi powszechnie narzędziami i źródłami wiedzy, dzięki którym każdy świadomy konsument (tzw. smart shopper) może nauczyć się, jak komponować zdrową, zbilansowaną dietę i dokonywać zdrowych wyborów zakupowych. Warto w tym miejscu polecić np. najnowszą wersję zaleceń żywieniowych opracowanych przez ekspertów NCEŻ/ NIZP-PZH, w formie „talerza zdrowego żywienia”.

Źródła:

Materiały informacyjne i strona internetowa kampanii promującej system Nutri-Score w Polsce.

Call from European scientists to implement Nutri-Score in Europe, a simple and transparent front-of-pack food label with rigorous scientific support, intended to guide dietary choices and thus contribute to chronic disease prevention.  
 
France becomes one of the first countries in Region to recommend colour-coded front-of-pack nutrition labelling system.

Żywność w świetle etykiet okiem konsumenta (NCEŻ).

Świadomość konsumenta w świetle raportu EFSA.

Despite transparency, the Nutri-Score algorithm faces strong resistance.

Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl

author avatar
Capital24.tv
Capital24.tv - Nakręcamy biznes! Capital24.tv to pierwsza w Polsce internetowa telewizja biznesowa, która dostarcza wartościowe informacje, analizy oraz ekspertyzy związane z rynkiem gospodarczym i finansowym. Serwis został stworzony przez zespół doświadczonych dziennikarzy i ekspertów, którzy prezentują treści w przystępnej i atrakcyjnej formie. Platforma umożliwia firmom założenie bezpłatnych profili, na których mogą publikować wiadomości, zdjęcia, podcasty oraz wideo, a także zintegrować je z kontem na YouTube. Dzięki licencji Creative Commons, treści zamieszczone na Capital24.tv są dostępne dla dziennikarzy i blogerów do bezpłatnego pobierania i udostępniania, co sprzyja szerzeniu wiedzy na temat polskiego biznesu i rynku kapitałowego.

1 2

O autorze