loader

3 pomysły na domowe śniadania z bakaliami w roli głównej

Według dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien on pokrywać około 20 – 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka (dziennie zapotrzebowanie u kobiet: 1600 – 2000 kcal; u mężczyzn: 2400 – 3000 kcal). Pominięcie go może spowodować rozdrażnienie w ciągu dnia, problemy z koncentracją a w perspektywie długoterminowej – skłonność do otyłości. Co więc warto jadać od rana, aby mieć siłę i energię na cały dzień? Podpowiadamy!

 

Na śniadania zwykle rekomenduje się produkty pełnoziarniste. Te, które są źródłem błonnika, czyli np. płatki owsiane, żytnie czy gryczane. To dzięki niem odczuwamy sytość. Są też bogate w węglowodany złożone, które długo uwalniają się do krwi i dzięki temu stopniowo dostarczają energii. Owsianki można wykonać na bazie wody, mleka krowiego lub roślinnego. Warto do nich dodawać owoce, a także orzechy czy nasiona. Warto postawić w tym przypadku na tzw. mixy śniadaniowe.

 

So Yummy – czyli owsianka na mleku

Połączenie płatków owsianych z mlekiem, pozwoli na lepsze wykorzystanie białka znajdującego się w zbożach. Do tego duetu, warto dodać świeże owoce, garść orzechów oraz mix śniadaniowy So Yummy. Poniżej przepis.

Składniki: 

250 ml mleka minimum 1,5%  

10 łyżek płatków owsianych

1 mała gruszka

1 łyżeczka kakao

10 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie

1 opakowanie So Yummy mix śniadaniowy Bakal (suszone wiśnie, chipsy bananowe, ziarna słonecznika, rodzynki sułtańskie)

Przygotowanie:

W rondlu podgrzać mleko i dodać płatki. Mieszać, aby płatki się nie przypaliły, nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć owsiankę z ognia i następnie dodać kakao. Wszystko wymieszać. Orzechy posiekać, a gruszkę pokroić na małe kawałki i dodać do owsianki. Delikatnie wymieszać. Posypać całość mixem śniadaniowym So Yummy.

 

So Tasty – czyli owsianka na mleku migdałowym

Owsianka przygotowana na bazie mleka migdałowego, będzie idealnym śniadaniem dla osób unikających laktozy.

1 2

O autorze