loader

Jedzenie na home office nudzi? Trzy proste przepisy na obiad do przygotowania podczas pracy zdalnej

Jedzenie na home office nudzi? Trzy proste przepisy na obiad do przygotowania podczas pracy zdalnej

Podczas pandemii nasza codzienna rutyna została odwrócona do góry nogami. Dla bezpieczeństwa, większość czasu spędzamy w domu i musimy zaadaptować nasze role do całkiem nowych warunków. W tym szczególnym okresie, wielu z nas stanęło przed koniecznością pozostania na home office i znalezienia równowagi między sferą prywatną a zawodową.

Jedzenie pysznie i szybko

Zaistniała sytuacja, mimo pewnych niedogodności, ma jednak swoje plusy. Należy do nich z pewnością dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania ulubionych posiłków, bez walki o ostatni widelec czy kolejki do mikrofalówki z biurze. W czasie dnia pracy, kiedy czas na kulinarne eksperymenty jest ograniczony, najchętniej sięgamy po szybkie i proste rozwiązania, pyszne przepisy, które można przygotować w przerwie między telefonem od przełożonego a wysłaniem ważnego maila. W takich momentach bardziej niż zwykle cenimy uniwersalne produkty, które dodadzą smaku każdej potrawie w zaledwie kilka sekund.

Sos sojowy – uniwersalny dodatek w każdej kuchni

Sos sojowy Kikkoman to produkt najwyżej jakości, doceniony zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Prosty skład, zawierający tylko 4 starannie dobrane elementy: wodę, soję, pszenicę i sól to gwarancja naturalnego smaku bez sztucznych dodatków. Chociaż produkt ten kojarzony był głównie z kuchnią azjatycką, coraz częściej pojawia się jako niezastąpiony składnik dań ze wszystkich zakątków globu. Doskonały do dressingów, marynat, kremowych sosów, a nawet jako zamiennik zwykłej soli. Bogaty aromat i niezwykle intensywny smak umami sprawią, że sos Kikkoman nada charakteru każdemu daniu.

Daj się ponieść fantazji – 3 proste przepisy na dania, które przygotujesz na home office

Proste i szybkie gotowanie nie musi być nudne, a w końcu myślenie outside the box to znak naszych czasów. Daj się ponieść fantazji i sprawdź, jak sos sojowy poradzi sobie w zupełnie nowym kontekście! Przedstawiamy trzy przepisy na dania, które przygotujesz w kilka chwil, nawet podczas pracy zdalnej.

  1. Ser Halloumi i soczewicą z dressingiem cytrynowo-sojowym https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/ser-halloumi-i-soczewica-z-dressingiem-cytrynowo-sojowym/c/1663/

Składniki:

  • 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 200 g soczewicy
  • 250 g sera halloumi
  • mieszanka sałat

Na dressing cytrynowo-sojowy:

  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę.

W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.

1 2

O autorze