Naleśniki po królewsku na mleku i maślance z twarogiem – idealne o każdej porze dnia
Zobacz kolejny odcinek wideobloga szefa kuchni – Kuby Steuermarka i dietetyczki – Agnieszki Surkont. Dzisiejszy temat to: Naleśniki po królewsku na mleku i maślance z twarogiem – idealne o każdej porze dnia. Składniki na 4 duże „mleczne” naleśniki: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli, 150g twarogu półtłustego, 50ml kwaśnej śmietany, 1 cukier wanilinowy, 1 łyżka cukru, olej do smażenia Składniki na 4 duże „maślankowe” naleśniki: 3 szklanki maślanki, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli, 150g twarogu półtłustego, 50ml kwaśnej śmietany, 1 cukier wanilinowy, 1 łyżka cukru, olej do smażenia Przepis: Mleko razem z wodą (albo maślankę) połącz z jajkami, mąką i solą. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Wymieszaj w miseczce twaróg z cukrami i śmietaną. Smaż naleśniki na oleju i przekładaj twarogową masą. Zwijaj jak chcesz. Gotowe Kampania „Polskie produkty mleczne dla wszystkich” została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.