loader

Jedzenie na home office nudzi? Trzy proste przepisy na obiad do przygotowania podczas pracy zdalnej

Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polejsoczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj z soczewicą, burakami i sałatą.

  1. Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami

https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/blyskawiczne-spaghetti-bolognese-z-nuta-umami/

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 15 ml oleju
  • 125 g boczku lub pancetty w kostkach
  • 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
  • 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
  • 125 g selera (2 łodygi)
  • 125 g cebuli (1 mała cebula)
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
  • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
  • 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • świeże listki bazylii

Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu.

 

W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełóż spaghetti na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu. Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.

  1. Burger z ciecierzycy

https://www.kikkoan.pl/przepisy/recipe-detail/r/burger-z-ciecierzycy/c/1653/

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej)
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka kminku
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.

1 2

O autorze