loader

Krótka historia jabłka i śliwki

Jabłka jedzono na długo przed naszą erą – są obecne w mitologii, wierzeniach ludów słowiańskich i celtyckich (pozagrobowy Avalon to inaczej „Wyspa Jabłek”), a także w  Biblii. Owoc jabłoni uważany jest w wielu kulturach za synonim zdrowia. Co  ciekawe, nazwa, która dzisiaj funkcjonuje w języku polskim, wywodzi się zaś ze  starosłowiańskiego słowa „soczysty”.

Do Polski jabłonie dotarły poprzez Azję Mniejszą z Azji Środkowej i szybko stały się naszym owocem narodowym – dziś w ich produkcji jesteśmy światowym liderem! Chętnie jemy je surowe, ale też bardzo popularne w polskich domach są jabłkowe przetwory – kompoty, musy, cydry, które pozwalają cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok.

Wszyscy znamy też pyszny smak soku z jabłek, który przypomina nam o letniej sielskości. Naprzeciw oczekiwaniom wyszedł Tarczyn Tłoczony, który zamknął smak świeżych owoców w szklanej butelce, byśmy mogli cieszyć się nim przez cały rok, kiedy tylko chcemy!

Oprócz smaku, jabłka są przede wszystkim źródłem witamin C, B1, B2, E oraz fosforu, wapnia i magnezu, dlatego stały się symbolem młodości, urody i płodności. Potwierdza to angielskie przysłowie, które głosi, że jedno jabłko dziennie pozwoli nam dowoli unikać lekarskich wizyt. Dlatego też od dawna jabłka gościły w polskich domach – zarówno dla ich wyjątkowego smaku, jak i ze względu na ich zdrowotne właściwości.

Choć produkcja soków odbywała się od zarania dziejów, to dopiero w XX wieku powstały w Polsce pierwsze zakłady przemysłowe. Smakiem Tarczyna możemy cieszyć się już od blisko 50 lat. Nie musimy już martwić się o zimowe zapasy, ponieważ soki rozlewane do szklanych butelek z  grantowym logo są dostępne na wyciągnięcie ręki przez cały rok. Do dziś cieszą się ogromną popularnością i goszczą w naszych domach każdego dnia. Bo w Tarczynie na owocach i jakości znamy się jak mało kto!

Więcej na:

www.tarczyn.com.pl

1 2

O autorze