Krótka historia jabłka i śliwki
Czy wiesz, kto odpowiada za popularyzację śliwek w Polsce? Czy wiesz, od kiedy pija się soki owocowe? A może wiesz, czego symbolem są najpopularniejsze polskie owoce? A może o owocach chcesz dowiedzieć się nieco więcej? Zapraszamy do podróży poprzez ciekawą historię owocowego świata razem z Tarczynem, który na owocowej tradycji zna się jak mało kto!
Jabłka i śliwki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, które pod koniec lata goszczą niemalże na każdym polskim stole. Królują pod różnymi postaciami – na słodko i na słono, jako desery i jako napoje. Oba owocowe smaki nierozerwalnie kojarzą się z polską tradycją kulinarną i sadowniczą. Ale sadzonki obu drzew nie od zawsze rosły na terenach dzisiejszej Polski.
Śliwki prosto w kompot!
Drzewka owocowe śliwek sprowadzono na tereny dzisiejszej Europy Środkowej ze wschodu, a dokładnie z Kaukazu. Pierwsze śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, zaś do ich popularyzacji przyczynili się Grecy i Rzymianie. W starożytności i średniowieczu jadano je często pod różnymi postaciami: jako suszone, kandyzowane i marynowane.
Śliwki to owoce, które lubią prawie wszyscy. To dlatego Tarczyn śliwkowy ma licznych zwolenników. Zamknięty w szklanej butelce pozwala cieszyć się tradycyjnym smakiem przez cały rok. Jest świetnym dodatkiem do śniadania oraz do obiadu, a wygodne opakowanie można zabrać ze sobą w podróż. Nawet dookoła świata by zawsze mieć przy sobie smak polskiej tradycji.
Soczysty, czyli jabłko