loader

Organiczna whisky dotarła do Polski

Po producentach kawy i żywności przyszła pora na twórców whisky. Irlandzka destylarnia Waterford wypuściła na rynek alkohol w pełni organiczny – bez wykorzystania nawozów mineralnych oraz środków chemicznych przy uprawie jęczmieniu. Waterford Organic Gaia 1.1 można już nabyć w Polsce.

Pierwsza organic single malt (tj. whisky tworzona w 100% ze słodu jęczmiennego ) powstała z destylatów, dojrzewających w beczkach 1st fill burbon, virgin american oak, ex french wine i beczek po wzmacnianych winach. Alkohol destylowany był w 2016 roku z jęczmienia pochodzącego z kilku farm, zajmujących się uprawą organiczną, dzięki czemu uzyskał certyfikat Organic Trust. Farmy te charakteryzują się niską wydajnością plonów, dlatego do produkcji whisky użyto zbiorów pochodzących aż z sześciu różnych upraw – bez wykorzystania nawozów oraz środków chemicznych.

Destylarnia jest w stanie rokrocznie zalać organicznym destylatem nie więcej niż 400-500 beczek. To właśnie dlatego Gaia stała się łakomym kąskiem dla wszelkiej maści kolekcjonerów unikatowych, wysokoprocentowych trunków. Co istotne – pierwsza w pełni organiczna edycja Waterford otwiera serię Arcadian, mającą upamiętniać rdzennych, radykalnych farmerów z ich alternatywną filozofią przywiązania do dziedzictwa zbóż i nietypowych metod ich uprawy.

author avatar
Tudor House LTD. Sp. z o.o.

1 2

O autorze