loader

Rumy z całego świata pojawią się w stolicy

O zmieniających się gustach i preferencjach smakowych Polaków świadczy rosnąca w ostatnich latach popularność rumów. Napój produkowany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej doczekał się wreszcie swojego święta w Warszawie. W dniu 11 maja br. w Centrum Praskim Koneser odbędzie się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizatorzy zapowiadają moc atrakcji w karaibskim stylu.

 

Kategoria rumów to jeden z prężniej rozwijających się segmentów alkoholi w Polsce oraz całej Europie. Pojawiają się bary z szeroką ofertą rumów, przybywa również odmian craftowych tego alkoholu – tak oto wzrost sprzedaży tego trunku osiąga blisko dwucyfrowe tempo, stąd duże koncerny zwiększają skalę jego produkcji. O sile rumu świadczą możliwości przybierania najróżniejszych form aromatyczno-smakowych, dzięki czemu grono jego zwolenników wciąż rośnie.

 

Tegoroczna, pierwsza odsłona Show Rum Warsaw jest odpowiedzią na coraz większe zainteresowaniem tym trunkiem. Festiwal odbędzie się w dniu 11 maja br. (sobota) w Centrum Praskim Koneser. Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest firma Tudor House, która od sześciu lat z powodzeniem realizuje coroczny festiwal Whisky Live Warsaw.

 

Główną osią wydarzenia będzie degustacja rumów z całego świata. Organizatorzy zadbali o szeroki przekrój aromatyczny oraz geograficzny smakowanych alkoholi. Spodziewanych jest kilkudziesięciu wystawców z kilkunastu krajów. Podróż smakowa sięgnie m.in. odległych rejonów Dalekiego Wschodu. Magię Orientu zapewnią dwie japońskie whisky z rejonu Okinawa – Kiyomi, co po japońsku oznacza „czyste piękno” oraz cratfowa Teeda. Z kolei jednym z przedstawicieli rumów z Ameryki Południowej będzie wenezuelska Santa Teresa. O utrzymanie karaibskiego klimatu zadbają pochodzący z Jamajki (produkowany w najstarszej położonej w tym rejonie destylarni) rum Appleton, mogący pochwalić się blisko 4-wiekową tradycją Mount Gray z Barbados oraz inny reprezentant tego kraju – rum Sixty Six.

 

W gronie tegorocznych wystawców znalazły się również alkohole z Europy. – A.H. Riise to pochodząca z Danii legendarna marka karaibskich rumów, które finiszowane są w Niemczech, a ich historia sięga pierwszej połowy XIX wieku. W Warszawie pojawi się Lars Code, brand ambasador marki A.H. Riise, który poprowadzi jedną z sesji Masterclass – podkreśla Jarosław Buss, organizator Show Rum Warsaw.

 

Oferta festiwalowa nie ogranicza się tylko do rumów. Uczestnicy Show Rum Warsaw zyskają wyjątkową okazję do degustacji wybranych gatunków brazylijskiej cachacy. Ten niezwykle popularny w Brazylii napój alkoholowy, produkowany ze sfermentowanego soku trzcinowego, w Polsce praktycznie jest nieznany. O promocję cachacy na festiwalu zadba gość specjalny. Leszek Wędzicha, bo o nim mowa, to współwłaściciel House of Cachaça Ltd. Od ponad 20 lat zaraża pasją i zajmuje się propagowaniem tego trunku. Na co dzień współpracuje z wieloma producentami cachacy, jest również organizatorem Cachaça Festival UK. W Centrum Praskim Koneser nie zabraknie również alkoholi z Meksyku. Degustowana będzie meksykańska wódka, czyli tequila, między innymi popularna seria Patron. Na Show Rum Warsaw pojawi się także charanda, czyli alkohol wytwarzany w stanie Michoacán w Meksyku. Jego nazwa pochodzi od wzgórza Cerro de la Charanda, gdzie w XIX wieku powstała pierwsza destylarnia tego trunku.

 

author avatar
Tudor House LTD. Sp. z o.o.

1 2

O autorze