loader

22 listopada rozpoczyna się Szósty Europejski Tydzień Redukcji Odpadów

Szósty z kolei, doroczny Europejski Tydzień Redukcji Odpadów będzie trwał od 22 do 30 listopada. Jego uczestnicy zwrócą szczególną uwagę na odpady żywnościowe. W tym czasie odbędzie się ponad 9000 akcji zorganizowanych przez władze publiczne, podmioty prywatne, szkoły i obywateli, którym zależy na ochronie środowiska i lepszym zagospodarowaniu zasobów.

 

Inicjatywa zyskała poparcie komisarza ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa, Karmenu Velli, oraz została dofinansowana ze środków programu UE Life. W tym roku tematem przewodnim jest ograniczenie marnowania żywności. Kampania promuje następujące przesłanie: zamiast wyrzucać jedzenie, nakarm głodnego! Na stronie www.ewwr.eu można dowiedzieć się, co Ty, Twoja rodzina i Twoi znajomi możecie zrobić, by pomóc w realizacji projektu gospodarki obiegowej — w której produkty są przeznaczone do ponownego wykorzystania, naprawy, powtórnego przetworzenia, nie są spalane ani zakopywane, a odpady stają się zasobami.

 

Marnotrawienie żywności to poważny problem. Na przykład średnie gospodarstwo domowe

w Zjednoczonym Królestwie marnuje obecnie blisko 25% kupowanego jedzenia. Zjawisko to można porównać z marnotrawieniem zasobów naturalnych używanych do produkcji żywności, a więc wody, energii i gleby — jest to również strata w wymiarze ekonomicznym, bo wydawane pieniądze są „wyrzucane w błoto”. Mniej niż jedna czwarta żywności marnowanej obecnie w Europie i USA wystarczyłaby, by wyżywić około 805 milionów ludzi, którzy na całym świecie cierpią z powodu chronicznego głodu.

 

Opracowano szereg narzędzi informujących o kosztach marnotrawstwa żywności i o tym, jak można temu zapobiegać. Kilka zestawień najważniejszych faktów można pobrać w języku angielskim. Są w nich wskazówki, jak unikać marnotrawienia żywności, jak przygotowywać potrawy z resztek i jak kompostować odpadki. W gospodarstwach domowych i przedsiębiorstwach można też zacząć stosować kalkulator odpadów spożywczych — innowacyjne narzędzie, za pomocą którego można obliczyć, ile kosztuje marnowanie jedzenia.

 

Kontekst

Pierwszy Europejski Tydzień Redukcji Odpadów odbył się w 2009 r. i odniósł wielki sukces w całej Europie. W 28 krajach zorganizowano ponad 25 000 akcji informacyjnych. Tegoroczna impreza jest koordynowana przez Stowarzyszenie Miast i Regionów na Rzecz Recyklingu i Zrównoważonego Gospodarowanie Odpadami (ACR+) i jest częścią ogólnoeuropejskiej akcji na rzecz redukcji odpadów i poprawy gospodarowania odpadami.

 

Inną ogólnoeuropejską inicjatywą uświadamiającą jest prowadzona przez Komisję Europejską kampania „Generation Awake” promująca zrównoważone korzystanie z zasobów naturalnych i zachęcająca obywateli do postrzegania odpadów jako cennego surowca. Kampania oferuje szereg narzędzi online, w tym wielojęzyczną witrynę, Przewodnik konsumenta, profil na Facebooku i filmy. Najnowszy film ma ponad sześć milionów wyświetleń i niedawno otrzymał nagrodę Gold Dolphin na 5. festiwalu Corporate Media & TV Awards 2014 w Cannes.  

 

 

Więcej informacji:

http://www.ewwr.eu

Strony dla mediów: http://www.ewwr.eu/en/multimedia

Zdjęcia i filmy: http://www.ewwr.eu/en/gallery

Przypominamy, że Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane na stronach zewnętrznych.

 

Zobacz też:

http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm

http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm

http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm

author avatar
Promedica24

1 2

O autorze