“Nasze Najpyszniejsze” zabiera nas do serca Małopolski
![](https://www.capital24tv.pl/wp-content/uploads/2023/10/93944036031020231696357131.jpeg)
“Nasze Najpyszniejsze” zabiera nas do serca Małopolski 🍃. To tam warto odkrywać nie tylko majestatyczne góry 🏞️, zabytki 🏰 i urokliwe miasteczka 🏘️, ale także tradycyjną kuchnię 🥣, której fundament często stanowią produkty mleczne 🥛. W najnowszym odcinku zdradzamy sekrety góralskiej kuchni 😍. Podhalańska szczewiówka na kwaśnej śmietanie 🍵: 300 ml kwaśnej śmietany 🥄 4 jajka 🥚 4 kurze skrzydełka 🍗 4 ziemniaki 🥔 1 marchewka 1 pietruszka 🌿 1 kawałek selera 🌱 1 gałązka świeżego lubczyku 🍀 500 g świeżych liści szczawiu 🍃 liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach 🌶️, sól 🧂, pieprz. Moskole na mleku z wędzonym twarogiem i słoniną 🥘: Składniki na 4 osoby: 100 g wędzonego twarogu 🧀 masło klarowane do smażenia 🍳 1 jajko 🥚 1 kg ugotowanych ziemniaków 🥔 1 ½ szklanki mąki pszennej 🌾 100g słoniny 🥓 2 ząbki czosnku 🧄, sól 🧂 Smacznego! 😋 I już teraz zapraszamy na następny odcinek programu „Nasze najpyszniejsze” 📺 w TVP3 w soboty o 8:45 ⏰. 🥛 Kampania: „Polskie produkty mleczne każdego dnia” została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka 🐄