loader

Nie tylko od święta, czyli poznaj smaczne pomysły na rybę każdego dnia

Odpowiednio zbilansowany model żywienia jest nie tylko paliwem dla ciała, ale też ważnym elementem pozwalającym dbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Nie ma nic gorszego niż nieregularne jedzenie, sięganie po ciężkie przekąski lub zjadanie zbyt dużych porcji tuż przed snem. Oprócz tego, jak i kiedy jemy, musimy także koniecznie zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Warto więc bliżej zapoznać się z produktami bogatymi w cenne witaminy i „zdrowe” tłuszcze Omega-3, które mają pozytywny wpływ na organizm, chronią serce oraz wspierają codzienną pracę mózgu. Lepiej także zawczasu zdrowo się odżywiać, kiedy nic nam nie dolega – w myśl zasady, iż lepiej zapobiegać niż leczyć. W naszym jadłospisie powinno znaleźć się miejsce na owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty węglowodanowe (kasze, ryż, makaron), ryby, chude mięso. Z tych produktów możemy wyczarować smaczne posiłki na każdy dzień tygodnia, za które nasz organizm szybko nam się odwdzięczy większą dawką energii oraz doskonałą formą.

 

Zwróć uwagę na ryby 

 

Polacy bezsprzecznie należą do narodu kochającego mięso, tymczasem jedzenie go codziennie obciążą układ trawienny oraz przyczynia się do problemów z miażdżycą i wysokim poziomem cholesterolu. Pamiętając o zasadach zdrowego żywienia, w miejsce tego powinniśmy co najmniej 2-3 razy w tygodniu sięgać po rybę. Tymczasem badania pokazują, że jemy ich zdecydowanie za mało – 1/3 Polaków spożywa rybę zaledwie kilka razy w tygodniu[1]. Ryby oraz śledzie są cennym źródłem wartościowych składników takich jak Omega-3 oraz magnez. Regularne spożywanie Omega-3 ma pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz wspiera funkcje poznawcze. Omega-3 podnosi także poziom serotoniny i dopaminy, co znajduje swoje odzwierciedlenie w dobrym nastroju, energii do działania oraz ogólnemu poczuciu zadowolenia oraz pozwala niwelować oznaki niepokoju i stresu.

 

author avatar
Hill Knowlton Strategies

1 2

O autorze