loader

Masz stresującą pracę i mało ruchu? Uwaga możesz być w grupie ryzyka!

Święta osób chorych na cukrzycę

Olbrzymią, ale nie zawsze bezpieczną pokusą dla diabetyków są świąteczne potrawy.
W szczególności Wigilia Bożego Narodzenia jest czasem sprawdzania ich siły woli. Wówczas zdarza się niepowtarzalna okazja skosztowania dań, które często goszczą na naszych stołach tylko w ten jeden wieczór. Zgodnie z polską tradycją nie brakuje 
w świątecznym menu tłustych i słodkich potraw w dużych ilościach. Osoby chore na cukrzycę nie muszą zupełnie rezygnować z tych przyjemności, powinny jednak wprowadzić pewne ograniczenia. W okresie świątecznym dozwolone jest kosztowanie wszystkich potraw, ale wyłącznie w niewielkich ilościach. Podstawową zasadą diety diabetyka jest regularne jedzenie 5-6 posiłków dziennie oraz dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i ilościach zgodnych 
z zapotrzebowaniem energetycznym organizmu. Złamanie zasad prawidłowego odżywiania szybko da o sobie znać powodując hiperglikemię lub hipoglikemię.

Nadmierną kaloryczność tradycyjnych, świątecznych potraw, wynikającą np. z nadmiaru 
w danej recepturze tłuszczu, cukru bądź mąki, można w prosty sposób zredukować. Dobrym sposobem na dietetyczne przyrządzenie ryby bądź mięsa jest beztłuszczowe pieczenie, np. w naczyniu żaroodpornym lub specjalnej folii. Tłustą śmietanę zaleca się zastąpić jogurtem naturalnym. Metodą na zredukowanie kaloryczności świątecznych ciast, takich jak pierniki, czy makowce, jest ograniczenie do niezbędnego minimum ilości dodawanego tłuszczu oraz zastąpienie tradycyjnego cukru – sacharozy – słodzikiem, który nie wpływa bezpośrednio na stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo nadmiar świątecznego ucztowania efektywnie pomogą spalić rodzinne spacery w pięknej, zimowej scenerii.

Świąteczna „samokontrola” jest bardzo dobrym przykładem nauki właściwego kontrolowania cukrzycy. Jakość życia w tej chorobie uzależniona jest głównie od tego, czy diabetyk potrafi umiejętnie postępować z cukrzycą zarówno na co dzień, jak i od święta. Wiedzę w tym zakresie można uzyskać od wykwalifikowanych specjalistów Cukrzycowych Centrów Edukacji Lilly.

Wspierają cCEL

Program Cukrzycowe Centrum Edukacji Lilly, prowadzony pod patronatem Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, już na początku swojej działalności uzyskał pozytywną opinię Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

cCEL wspierają także znane osoby chorujące na cukrzycę. Jedną z nich jest Jacek Sadowski – basista zespołu muzycznego „Leszcze”, który zachorował na cukrzycę w wieku 14 lat. Artysta dzieli się swoimi doświadczeniami w walce z chorobą. Pokazuje, że dzięki edukacji, samokontroli, wsparciu najbliższych i nowoczesnej terapii można prowadzić komfortowy tryb życia, uprawiać sport i spełniać marzenia.

***
Eli Lilly & Company, którego częścią jest Eli Lilly Polska, to amerykański koncern farmaceutyczny, specjalizujący się w opracowywaniu oraz produkcji innowacyjnych leków. Koncern zatrudnia na całym świecie ponad 38 000 osób, z których ok. 7 000 to pracownicy laboratoriów naukowo – badawczych. Ich celem jest poszukiwanie nowych metod walki z dotychczas nierozwiązanymi problemami medycznymi, a efektem – innowacyjne leki, pozwalające ludziom dłużej cieszyć się życiem i zdrowiem oraz radzić sobie w walce 
z przewlekłymi lub wręcz nieuleczalnymi dotąd chorobami. Koncern Lilly ma długą tradycję w tworzeniu przełomowych na skalę światową leków, szczególnie tych, stosowanych w leczeniu cukrzycy, chorób nowotworowych i chorób psychicznych. Firma opracowała też leki na choroby układu krążenia, sepsę, zaburzenia erekcji, osteoporozę czy ADHD. Eli Lilly przeznacza na badania i rozwój średnio 2,5 miliarda USD rocznie. 
W 2009 r. firma Eli Lilly & Co. przeznaczyła na badania i rozwój 4,4 miliardy USD.

Komentuje Radunka Cvejić, CA Director Eli Lilly Polska.

1 2

Dekoracyjna ikona taśmy filmowej Zobacz wideo
O autorze