loader

Wybitni szefowie kuchni razem na jednej scenie

 

Tomasz Królikowski – szef kuchni CulinaryOn

To szef kuchni i doradca kulinarny dobrze znany w polskiej gastronomi, związany z nią nieprzerwanie od ponad 20 lat. Od 2013 roku z powodzeniem prowadzi liczne pokazy kulinarne oraz eventy kulturalne, mające na celu promowanie dobrej praktyki i kultury w kuchni. Prowadzone przez niego spotkania odbywają się w niespotykanej atmosferze, zawsze cechują je indywidualne podejście do programu, kreatywne połączenia smakowe i zaskakująca forma podania przygotowanych potraw. Zainspirowany został licznymi podróżami, m.in. do Włoch, Malty, Chorwacji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, czy Niemiec. Zdobywanym tam doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi. Jak na znakomitego szefa kuchni przystało, zawsze podchodzi do produktu indywidualnie, próbując pokazać go w różnych odsłonach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

 

Wszystko zaczęło się w moim rodzinnym domu, w którym gotowała moja babcia. To były czasy, kiedy w sklepach wszystkiego brakowało, więc z kilku dostępnych na co dzień produktów, jeszcze z dwoma braćmi, którzy także są kucharzami, przygotowywaliśmy zróżnicowane potrawy. Tak zrodziła się moja pasja do gotowania, miłość i chemia do kuchni, które dzięki nauce, zdobytemu doświadczeniu i podróżom zaprowadziły mnie w miejsce, w którym jestem teraz – mówi Tomasz Królikowski, szef kuchni w CulinaryOn.

 

Na co dzień współpracuje z porannym programem TVP2 – Pytanie na Śniadanie, pokazując widzom, jak kreatywnie, a zarazem w prosty sposób zaskakiwać w kuchni. Działa również z bracią kucharską – Euro Toques Poland, propagując dobrą praktykę i kulturę. Pracuje tam także z młodymi adeptami, prowadząc szkolenia w szkołach gastronomicznych. Podnosi standardy restauracji z menu roślinnym, mięsnym i rybnym.

 

Ponadto prowadzi autorskie pokazy kulinarne pokazując wysoki poziom polskiej produkcji rolnej i przetwórstwa rybnego na targach międzynarodowych, takich jak Global Seafood, Grune Woche czy Hotelimpia.

 

 

1 2

O autorze