loader

Legendarna sieć japońskich restauracji teppanyaki Benihana otwiera swój pierwszy lokal w Polsce.

Określenie teppanyaki pochodzi z języka japońskiego – teppan oznacza płytę żelaza, a yaki grillowanie. Jak podają niektóre źródła teppan został po raz pierwszy użyty ponad 200 lat temu w Japonii, jednak swoją międzynarodową sławę zyskał w 1964 roku, właśnie po stworzeniu pierwszej Benihany przez Rocky Aoiki. Według przekazów tradycja przygotowywania dań na stołach Teppanyaki pochodzi z domostw japońskich rodzin. Członkowie wielopokoleniowych klanów spotykali się u siebie w domach, w których razem gotowali. Spotkania odbywały się najczęściej przy teppanach, czyli  małych grillach. Członkowie rodziny mogli razem spędzać czas oraz kosztować przygotowywane wspólnie jedzenie.

Jak mówi Khalil, jeden z szefów kuchni bratysławskiej restauracji Benihana: kucharze teppanyaki muszą być artystami, magikami, komikami, muszą świetnie żonglować. Mają stworzyć dla swoich gości wyjątkowe show kulinarne. Jego podejście do jedzenia to skupienie się na oryginalności i wyjątkowym smaku potraw połączonym z jakością i wyjątkową selekcją produktów, które pochodzą od sprawdzonych, lokalnych dostawców.

Najlepsze potrawy z teppanyaki to fantastyczne owoce morza, ryby, warzywa, czy świetnie przyprawione mięsa. Cienko pokrojone produkty są przyrządzane na mocno rozgrzanej, żelaznej płycie. Idea teppanyaki łączy w sobie starożytne techniki zdrowego gotowania pochodzące z azjatyckiej kuchni z nowoczesnością i show wykreowanym przez najlepszych kucharzy.

Już od 8 października miłośnicy azjatyckiej kuchni będą mogli spróbować wyjątkowych potraw przygotowywanych zgodnie z japońskimi recepturami, spędzić czas z przyjaciółmi oglądając kulinarne show „serwowane” przy stołach Teppanyaki oraz odpocząć przy znakomicie skomponowanych drinkach w designerskim wnętrzu strefy chillout. Warszawska Benihana będzie otwarta dla gości od południa do północy, przez siedem dni w tygodniu. 

1 2

O autorze