loader

Jak wspomóc odporność dziecka jesienią?

Witamina C – to podstawa, szczególnie jesienią. W szkole oraz podczas spotkań z rówieśnikami dzieci narażone są na kontakt ze szkodliwymi mikroorganizmami, a witamina C wspomaga układ odpornościowy.

Witamina B – ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiada również za metabolizm i przemiany energetyczne.

Witamina A – nazywana jest witaminą wzrostową, ma też szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku.

Witamina E – pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym

73 proc. Mam na pytanie „Co pija pani dziecko?” odpowiedziało, że soki. Jak Mamy uzasadniają picie soków przez dzieci? 60 proc. postawiło na smak, 38 proc. na fakt, że są zdrowe, 29 proc. uważa, że zawierają dużo witamin i dlatego powinny znaleźć się w diecie ich dziecka.

Tak smakuje zdrowie!

48 proc. Mam twierdzi, że ulubionym smakiem soku ich dziecka jest jabłkowy, 40 proc. stawia na multiwitaminę, a 31 proc. wybiera banan-marchew-jabłko. Przy takich preferencjach maluchów, szczególnie jesienią, sprawdzi się sok przecierowy Kubuś. To sok warzywno – owocowy tworzony z polskiej Mazurskiej Marchwi oraz z przecierów i soków owocowych bogaty w witaminę A i C. Zawiera także błonnik, który reguluje pracę jelit. Jego gęsta konsystencja świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Zdaniem dietetyka, tym co wpływa na zdrowie i odporność naszego organizmu poza korzyściami płynącymi z picia soków, jest również zwracanie uwagi na to co jemy. – Ważne są białe warzywa, między innymi kalafior, czosnek, cebula, które zawierają naturalny antybiotyk allicynę, działającą przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Nie zapominajmy o kaszach, mogą być spożyte na słodko lub wytrawnie, są źródłem witamin z grupy B, magnezu oraz błonnika, ale przede wszystkim kasza jaglana działa rozgrzewająco i leczniczo na jesienny katar. Chociaż raz w tygodniu powinna się znaleźć na talerzu najmłodszych tłusta ryba bogata w kwasy omega 3, działające korzystnie na rozwój młodego organizmu oraz wzmacniających organizm i odporność. Odpowiednia podaż kwasów omega 3 i omega 6 to sukces do zdrowia nie tylko w okresie jesiennym, ale przez cały rok – dodaje Anna Jelonek.

Zatem, aby podczas jesiennej słoty nie martwić się o zdrowie dziecka, wystarczy zwrócić uwagę na składniki produktów, które znajdują się w jego codziennej diecie oraz pamiętać o witaminach, które znajdziemy w sokach. Nie zapominajmy także o odpowiednim ubiorze dostosowanym do temperatury. Stosując się do tych kilku zasad, możemy być pewni, że to będzie bardzo radosna i aktywna jesień!

 


[1] Badanie przeprowadzone w czerwcu 2016 roku przez dom badawczy Maison & Partners, na zlecenie marki Kubuś. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI na grupie matek dzieci w wieku od 3 do 12 lat. Próba badawcza wynosiła 763 matki

author avatar
Hill Knowlton Strategies

1 2

O autorze