loader

Green Caffè Nero – domowe smaki

Green Caffè Nero to nie tylko mistrzowska kawa, ale też smaczne jedzenie przygotowywane w wyjątkowy sposób. Dla nas ważne są wysokiej jakości składniki pochodzące od sprawdzonych i zaufanych dostawców, ich naturalny smak, świeżość i różnorodność. Ręcznie przygotowujemy jedzenie i dbamy o jego bezpieczeństwo. Obserwujemy jak zmieniają się potrzeby naszych klientów, którzy chcą zdrowo i smacznie się odżywiać. Dlatego śledzimy trendy w żywieniu, podróżujemy po Polsce oraz świecie w poszukiwaniu niewielkich lokalnych producentów oraz inspiracji. Stawiamy na nieszablonowe połączenia smakowe, tworząc od podstaw jedzenie w Muffia Bakery, która jest piekarnią i kuchnią Green Caffè Nero.

Czysta etykieta – filozofia naszej kuchni

 

Green Caffè Nero działa jak dobra restauracja. Jedzenie przygotowuje się tutaj od podstaw. Do kuchni Muffia Bakery codziennie dostarczane są świeże produkty pochodzące z zaufanych źródeł od starannie wyselekcjonowanych, sprawdzonych dostawców, którzy gwarantują zdrowe i najwyższej jakości produkty. Na bieżaco dostarczane są świeże sery, warzywa, wędliny oraz mięsa. W Muffii to wszystko jest marynowane, przyprawiane, gotowane, krojone i pakowane. Tak powstają składniki naszych kanapek. Następnie gotowe półprodukty trafiają do kawiarni, gdzie bariści na bieżąco przygotowują z nich świeże bagietki, ciabatty, podpłomyki i focaccie.

„W naszym jedzeniu nie stosujemy sztucznych konserwantów, polepszaczy, stabilizatorów wzmacniaczy smaku. Czyli prosto i zdrowo, jednak bez kompromisów w kwestii smaku. Dlatego nasze kanapki mają maksymalnie 4-godzinny termin przydatności do spożycia. Ponieważ cieszą się dużym powodzeniem wśród klientów, to praktycznie wszystkie je sprzedajemy” – mówi Wojciech Klimczak, szef kuchni Green Caffè Nero.

 

„Od prawie 10 lat jestem odpowiedzialny za smaczną  i zdrową kuchnię Green Caffè Nero – za to, by składniki wykorzystywane w kanapkach, quiche’ach czy ciastach odpowiednio się ze sobą komponowały i były niezmiennie najwyższej jakości” – dodaje Wojciech Klimczak.

 

W naszej kuchni i piekarni praca jest zmianowa. Pierwsze przygotowania rozpoczynają się już o 1 w nocy – wtedy mieszane są składniki do wypieku ciast oraz tart słonych. Dostawy składników do kanapek oraz słone dania wyjeżdżają już około 5 rano, tak aby dotrzeć do kawiarni zanim pojawią się w nich pierwsi klienci. Następnie, około godziny 8 dociera do kawiarni druga dostawa ciast i ciasteczek. Wyrabiamy ręcznie setki potraw. „Dostawy jedzenia do naszych kawiarni odbywają się codziennie – 7 dni w tygodniu, 2 razy dziennie” – podsumowuje Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

1 2

O autorze