Zabierz swoje dziecko w kulinarną podróż dookoła świata ze Scottiem

Gotowanie to wielka pasja, którą zaraża się coraz więcej dorosłych, a także nieco mniejszych wielbicieli kulinarnego szaleństwa. Niestety, wielu rodziców nadal boryka się z problemem, jakim jest zachęcenie dziecka do próbowania nowych rzeczy. W tym wypadku rozwiązaniem może okazać się nauka poprzez inspirującą zabawę. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Ipsos, rodzice przyjmując zasadę, że dzieci powinny jak najszybciej jeść tak, jak dorośli, zachęcają je do poznawania nowych potraw i produktów. Chętnie podają dzieciom nowe potrawy. Połowa rodziców twierdzi, że często sięga po nowe produkty i że stara się podążać za trendami w ich żywieniu[1]. Poznawanie nowych smaków, charakterystycznych dla różnych, często odległych kultur może okazać się świetną rozrywką, a przy okazji Twoje dziecko będzie bardziej skłonne spróbować nowego warzywa lub owocu, którego do tej pory nie chciało jeść. Już teraz w kulinarną podróż po świecie pełnym aromatów wszystkich wielbicieli gastronomicznych wyzwań chce zaprosić piesek Scottie – przyjazny bohater sklepu Netto.
Na początek mamy dla Was kilka ciekawostek:
Czy wiesz, że…
- …pierwsze polskie pączki wcale nie były słodkie? Nadziewano je słoniną. Słodkości nabrały dopiero w XVI wieku.
- Pierwsza kulinarna książka powstała w Rzymie, a za jej autora uważa się Apicjusza – starożytnego pisarza.
- Rdzenni mieszkańcy Australii jadają termity – te małe owady zawierają dużo białka i żelaza – w smaku podobno przypominają orzechy laskowe.
- Owady stanowią ważną część kuchni afrykańskiej. Na Czarnym Lądzie popularne są przekąski ze smażonych gąsienic i termitów, a także smakołyki w postaci larw termitów.
Podobnych oraz wielu innych intrygujących ciekawostek dzieci będą mogły dowiedzieć się, kolekcjonując karty dostępne w Netto, dlatego już dziś rozpocznij ze swoim maluchem rodzinną przygodę kulinarną. Razem ze Scottiem możecie wędrować po smakowitych zakątkach świata, szlifując swoje umiejętności, a przy okazji przyzwyczajając się do nowych, zdrowych potraw.