loader

Tarta z bakaliami na lepszy nastrój

Na ciasto:
2 łyżki cukru trzcinowego
2 jajka
250 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny

Przygotowanie:
W misce połączyć mąkę, masło, dwa żółtka i cukier trzcinowy. Dokładnie wyrobić, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pokroić suszone morele i orzechy włoskie na drobne kawałki. Zmieszać morele, orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Dodać do nich miód, śmietanę i cynamon. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, boki oraz dno. Nakłuć je wykałaczką. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto wyjąć i nałożyć na nie przygotowanie nadzienie. Następnie piec jeszcze 20 minut w 140 stopniach. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Suszone owocedostępne są na stronie: bakalsklep.pl

1 2

O autorze