loader

Które owoce nie pójdą nam w biodra?

  • Agrestu- 50g/ 21kcal
  • Czereśni – 80g/ 49kcal
  • Truskawek – 70g/ 22 kcal
  • Wiśni – 70g/ 35kcal
  • Śliwek (np. węgierek) – 80g/ 37kcal
  • Porzeczek – 40g / 14 kcal
  • Jagody – 50g/ 23 kcal
  • Winogrona – 70g/ 48 kcal
  • 2 plastry z ćwiartki arbuza – 184g/ 55kcal
  • Garść malin – 70g/ 36 kcal
  • 1 średnia sztuka brzoskwini –  85g/ 33kcal (bez pestki)
  • 1 średnia nektarynka  – 115g/ 51 kcal (bez pestki)

 

Niepożądanym działaniem owoców jest fakt, że wpływają na zwiększenie produkcji kwasu żołądkowego, który podrażnia ściany żołądka. Zdaniem eksperta o wiele lepiej jest spożyć je dopiero jako drugie samodzielne, śniadanie. Nie zaleca się przyjmowania ich na pusty żołądek na początku dnia, a także tuż przed snem. O tej zasadzie powinny szczególnie pamiętać osoby ze stanem zapalnym żołądka.

 

Faktem jest, że po spożyciu owoców należy odczekać dłuższy czas, aby umyć zęby. Dotyczy to przede wszystkim cytrusów. Pomarańcze, cytryny, limonki, itd. zawierają kwasy, które nadtrawiają szkliwo zębowe, sprawiając, że staje się ono słabsze. Dodatkowo, efekt ten może być zwielokrotniony używaniem szczoteczki do zębów z twardym włosiem. Jest to szczególnie niebezpiecznie dla osób, które mają odsłonięte szyjki zębowe, ponieważ w tych miejscach szkliwo już i tak jest bardzo cienkie. Dlatego po spożyciu owoców cytrusowych należy przepłukać jamę ustną dużą ilością wody, a następnie odczekać godzinę zanim przystąpimy do czyszczenia zębów.

 

– Można swobodnie powiedzieć, że owoce jedzone z umiarem w  żaden sposób nie szkodzą organizmowi ludzkiemu. Spożywanie ich w naturalnej postaci nie wpływa także na przedawkowanie, ponieważ nadmiar witamin i minerałów zostaje wydalany z organizmu dzięki pracy nerek. Decyzja po które sięgnąć, polskie czy egzotycznie, jest już tylko indywidualną kwestią smakową – rozwiewa wątpliwości Monika Honory.

author avatar
newsrm.tv

1 2

Dekoracyjna ikona taśmy filmowej Zobacz wideo
O autorze